Kommer du att läsa uppföljaren till Varsel – The Shining?

1977 kom romanen Varsel. Det var Stephen Kings tredje publicerade roman och enligt honom själv hade han lyckats skriva en berättelse som på sitt sätt var en spegling av hans alkoholmissbruk. Berättelsen filmades två gånger – först av Stanley Kubrick med Jack Nicholson och Shelley Duvall i huvudrollerna. Även om den i mångas ögon blev en kultfilm, något jag helt och hållet instämmer i, tyckte Stephen King själv att filmen inte alls blev lik boken och han producerade själv en miniserie för TV – som också är en väldigt bra filmatisering.

Boken handlar om den misslyckade och nyktra alkoholisten Jack Torrance, som tillsammans med sin fru och sin son flyttar in i The Overlook Hotel över vintern, för att Jack ska sköta om hotellet när det är stängt. Sonen Danny har en övernaturlig förmåga, han får varsel om sådant ska hända – eller kan se det som har hänt. Utan att avslöja handlingen för dig som inte har sett filmen eller läst boken visar det sig att det är Danny som allt – mer eller mindre – handlar om.

Danny är också huvudperson i uppföljaren, som släpps på svenska i vår. Uppföljaren heter Doktor Sömn och handlar om en grupp odödliga filurer som lever på kraften av de psykiska krafter som vissa människor har – vilket inkluderar Danny. Inte mycket mer än så är känt och det gör ingenting – bara att få en chans att läsa en uppföljare till Varsel gör att åtminstone jag tänker köpa den så snart den dyker upp hos boknasaren.

Kommer du att läsa den?

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar