Investera i din hälsa

Jag läser många ekonomibloggar, och det är ingen tvekan om att det finns många duktiga människor där ute som är grymt bra på att hitta rätt investeringar – åtminstone när det gäller börsen. Men jag kan inte låta bli att undra över hur många som investerar lika mycket i sin hälsa. 

Det känns som ett lätt misstag att göra. Satsa allt på att bli rik och en hjärtattack senare har pengarna inget värde. Hälsan är viktigare än pengarna, samtidigt som pengar gör det möjligt att leva ett hälsosammare liv. Den som tvivlar på det behöver bara ta en tripp ut i världen för att få lite kontraster. Varför inte besöka Indien, Östeuropa eller något av de fattigare länderna i Afrika?

Stillasittandet i Sverige verkar fortfarande öka, inte minst bland den yngre delen av befolkningen. Lika illa som att röka, åtminstone enligt den här artikeln. Ändå fortsätter vi, samtidigt som ett alltför högt intag av socker leder till alltmer diabetes.

Vi vet alla att den bästa investeringen vi kan göra är att satsa på vår hälsa. Ju tidigare desto bättre. Fet fisk, gröna grönsaker, frukt, nyttiga oljor och rörelse. Helst 10 000 steg per dag och gärna 30 minuter med hög puls. Mycket vatten, mindre alkohol och minska på rött kött.

Och någonstans kan jag känna att det är just rörelse som är viktigast. Pulshöjande, även om promenader ofta ger god effekt.

Men den stora frågan kvarstår. Trots att vi vet allt detta gör vi inte den viktigaste investeringen. Även om det finns många som faktiskt lägger ner en hel del tid på att hålla sig friska så är nästan hälften av befolkningen överviktiga. Och sitter still.

Det handlar ofta om enkla vanor. Ta trapporna, använd muskler framför motorer, ät mindre portioner och välj fisk/grönsaker när du kan. Gå en promenad på lunchen, spring ett par gånger i veckan och se till att ta ut dig fullständigt åtminstone en gång. Sov ordentligt och ät mellanmål i form av frukt eller grönsak.

Investerar du i din hälsa – och prioriterar du den investeringen framför ekonomin?