Hur mycket tid slösar du bort?

Spara tid är ett kärt ämne för mig, men framför allt hur vi ser på tid och hur vi hanterar tiden generellt sett. Jag har skrivit om det några gånger och tycker det är lika aktuellt – eller kanske ännu mer aktuellt ju äldre jag blir. Att slösa bort tid på resan mot att få mer tid är det mest onödiga man kan ägna sig åt. Och det finns alldeles för många tillfällen då jag känner att tiden fullkomligt rinner mellan fingrarna på mig. För tid är ändå allt vi har i slutänden och den är definitivt begränsad.

Så förutom att jobba för att hålla mig och familjen friska försöker jag göra allt jag kan för att inte slösa bort tid i onödan, utan istället jobba aktivt på att spara tid där det går. Följande slöseri av tid har jag hanterat på följande sätt:

Sitta i köer

Att åka bil i den stad jag bor i är att sitta i bilkö. Jag sparar dock tid fortfarande genom att åka bil jämfört med kollektivtrafik, vilket gör att bilalternativet fortfarande är bäst. Men för att inte bara sitta och se hur tiden försvinner har jag den senaste tiden börjat lyssna på ljudböcker, podar eller Sveriges Radios dokumentärer. Förkovring helt enkelt. Att lära sig något hela tiden är ett mycket bra sätt att inte låta tiden bara försvinna.

Flygplatser

Att flyga är att vänta. Samma sak här som att sitta bilkö. Förkovring, se ikapp filmer. Men också se till att minimera tiden på flygplatsen. Innan jag började resa mycket i tjänsten hade jag väldigt goda marginaler på flygplatserna. De har minskats radikalt. Det gäller också att hitta genvägarna. Att försöka nå guldkort på någon av bonuskorten, eller fråga arbetsgivaren om de kan betala lite dyrare biljetter, är värt mycket. Men det är de enkla, uppenbara genvägarna. Det finns en hel del annat man kan ägna sig åt, som att mäta transporttiden till flygplatsen. I mitt fall har det under 20 års resande i princip aldrig tagit mer än 30 minuter på morgonen, vilket gör att jag vet exakt när jag måste åka och kan spara tid på flygplatsen.

Klädval

Steve Jobs och Albert Einstein är två kända exempel på kändisar som ägnat väldigt lite tid åt att välja kläder – de har helt enkelt haft en uppsättning samma sorts kläder. Ett effektivt sätt att optimera tid. Samtidigt kanske inte alla vill se ut som om de vore stöpta i en och samma form, människor gillar att variera sig – men man kan förbereda klädval och se till att veckan löper på smidigt utan att ägna tid åt val. Sockar är dock ett område som det är lätt för mig att köpa en enda färg och sedan inte ha några problem med omaka par.

Mat

Mat ska lagas och där gör jag lite tvärtom. Mat får ta tid att laga, för mig är det att leva livet. Däremot gillar jag inte att lägga onödig tid på att gå runt i affärer och handla maten. Mat.se (affiliate) är ett bra exempel på hur enkelt det kan vara att slippa stå i mataffärerna. De bär till och med in maten rätt in i hallen. Du kan också upprätta dina färdiga inköpslistor och optimera väljandet. När du jämför kostnader så betänk tiden du lägger ner i butiken tillsammans med transportkostnader – och att du kommer förmodligen köpa sådant du inte hade tänkt dig.

 

Har du några bra sätt att spara tid eller använda tiden bättre?

 

spara tid