Facebook utannonserar Oculus Go

Under det senaste Oculus Connect evenemanget i natt avslöjade Mark Zuckerberg den nyaste produkten inom Oculus VR. Den heter Oculus Go och är ett fristående alternativ till virtuell verklighet. Den kräver varken dator eller mobiltelefon och kommer att finnas till försäljning under början av nästa år till ett mer överkomligt pris.

Oculus, som ägs av Facebook, har arbetat med sina VR-headset under flera år nu. Den första konsumentversionen av Oculus Rift lanserades förra året. Men det har ändå inte blivit någon rusning hos spelare att skaffa VR. Dels för att enheten är förhållandevis dyr, dels är den också otymplig att använda, och dels för att kvalitet och upplösning i skärmarna fortfarande inte är jättebra. Men Facebook och Mark Zuckerberg siktar ändå högt då han nämnde att målet är en miljard användare av deras VR.

Ett steg i den riktningen hoppas de ska vara Oculus Go. Zuckerberg kallade den under evenemanget för ”den mest tillgängliga VR-upplevelsen någonsin.” Oculus Go kommer kunna köra samma appar som Samsung Gear VR, som också utvecklas av Oculus. Den har dessutom liknande handkontroll. Ljudet är inbyggt i headsettet så hörlurar behövs inte heller. Priset kommer att ligga runt 2000 kronor då den börjar säljas tidigt nästa år.

Zuckerberg passade även på att berätta lite mer om Santa Cruz-projektet som också är ett trådlöst VR-headset. Den siktar på att kombinera rörlighet med kraften av en stationär dator. Det som är speciellt med detta headset är att den har fyra kameror inbyggda i fronten som spårar din position i rummet. Du kan då röra dig omkring i ditt rum och samtidigt i den virtuella upplevelsen. Spårningen av handkontrollerna är också förbättrad och ska vara mer exakt.

Förhoppningen är att VR inte bara ska vara populärt i spelande, utan även till arbete, nöjen, utbildning och övrigt i det dagliga livet. Men för detta krävs bättre användarvänlighet och tillgänglighet.

Oculus Go