Grilla lika säkert som Grillbaronen

Nu har tiden på året börjat då fler svenskar grillar än övriga året, vilket förstås är roligt att både höra, se och känna doften av. Men, det är alltid viktigt att tänka på säkerheten. 

Grillbaronen har tidigare tipsat om brandsäkerhet, som alltid är grundläggande när du ska tända en eld. Förutom att tänka på brandsäkerheten vill du förstås inte bli sjuk av det du grillar. Det finns några enkla saker att tänka på som är väldigt grundläggande, men ändå lätta att glömma bort.

Hanteringen av råvaror

Tänk på att inte låta kött, fågel och fisk ligga framme för länge. Det är bra att ta fram köttet/fågeln/fisken i god tid innan du ska grilla, men inte för länge. Om du använt råvaror som har varit frysta så är det dock viktigt att de får tina ordentligt, särskilt när det gäller kyckling.

Elden

Använd inte kottar eller någonting som inte är kol eller briketter. Det är klart att det går att elda med vanlig ved, men det är svårare att nå en bra glöd.

Grilla inte över lågorna

Bränn inte köttet/fågeln/fisken, och undvik att grilla direkt över lågor. Det är lågorna som är skadligast och råkar du bränna det du grillar så skär bort den delen.

Övriga tips

Tänk på att inte pensla efteråt med marinaden du marinerade i, eftersom bakterier från köttet finns i marinaden. Diska redskap du använt innan du använder dem igen på det färdiggrillade och kyl ner det som blir över så snart ni är klara.

Fler tips hittar du hos Livsmedelsverket.

grillbaronen