Din viktigaste investering

Börsen går upp, ner, upp och åt sidan. Det må vara någonting som tar upp din tid och på din resa mot frihet är det förstås viktigt att följa med börsen. Men mitt i all börsyra, glöm inte din viktigaste investering! 

Din hälsa är förstås din viktigaste investering. Alldeles för många människor ägnar år ut och år in åt att spara pengar, jobba hårt, för att gå och dö alldeles för tidigt. Det är förstås inte alltid man kan påverka sin livslängd, men det går faktiskt att förbättra oddsen att leva ett långt, hälsosamt liv.

Rörelse är grunden. Rör på dig så mycket du kan. Sitt inte stilla, försök komma upp i de där tiotusen stegen som rekommenderas, och helst ännu fler. Du kommer att må bättre av det. Spring ett par kilometer eller en mil eller två, hoppa hopprep, klättra i träd, spela squash, tennis, badminton, fotboll, handboll, eller varför inte börja dansa? All rörelse har du nytta av och om du inte kan springa så promenera. Kan du inte promenera så simma.

viktigaste investering

Därtill kommer förstås kosten. En frukost bestående av havregrynsgröt är inte bara någonting du sparar pengar på, du får i dig dagsbehovet av bland annat magnesium och en mängd nyttiga fibrer. Ät mycket frukt, drick mycket vatten. Ät fisk framför kött, åtminstone ett par gånger i veckan. Ta det lugnt med alkohol, läsk och energidrycker. Grilla, det är oftast nyttigt, men ta det lugnt med såserna.

Sedan gäller det att vila. Sov dina timmar, vila gärna en stund på dagen om du kan. Boka in tid för återhämtning och se till att hålla den. Gör ingenting. Ägna dig åt yoga eller meditation. Stirra fläck en stund. Läs en bok. Läs en tidning. Lyssna på nyheterna på radio. Lyssna på fåglarna. Njut av ingenting. Sträck på dig och känn dig som en katt.

Sist, men inte minst, glöm inte att umgås. Ring dina vänner, träffa dina vänner, besök en släkting redan idag. Kramas mycket, rör vid din familj. Beröring är viktigare än vad alla tror. Oroa dig inte så mycket över framtiden, ägna allt åt nuet istället. Och njut av att vara ensam också. Glöm inte bort dig själv.

Du är din viktigaste investering.