Därför är e-boken så bra

E-böcker är ett format som inte har har inte slagit lika bra i Europa som i USA, men mycket tyder på att e-böckerna tar allt större andel av den totala försäljningen. Vi har gett ut våra berättelser endast i e-boksformat, av flera anledningar. 

Vi bestämde oss tidigt för att satsa enbart på att ge ut berättelserna i e-boksformat. Traditionellt sett har vi också sett en fysisk bok som det bästa formatet, helt enkelt för att vi det var det vi var vana vid. Naturligtvis finns det en stor charm i en fysisk bok, men e-boksformatet har så många fördelar att det är svårt att inte satsa enbart på e-böcker.

Miljön är kanske den största fördelen. Visserligen krävs elektricitet i bakgrunden för att producera, distribuera och även läsa e-boken, men det är en försumbar miljöpåverkan i jämförelse med att producera pappersböcker. Det är samma kostnad att skicka en e-bok till Australien som att skicka den till Sverige – och det går blixtsnabbt.

Ekonomi är givetvis också en faktor, men inte av den anledningen som många tror. Vi har ett mål att så många som möjligt ska läsa våra berättelser och därför vill vi hålla nere kostnaderna. Konstnären och Korsfäst, som är de två första böckerna, kostar vardera betydligt mindre än en lunch på en lunchrestaurang. För flera timmars nöje behöver du som läser bara betala mellan 50 och 80 kronor, något som är rätt oslagbart för en kvalitetsbok.

Tillgängligheten är ett annat starkt argument. Du kan ha med dig alla dina favoritböcker i din surfplatta eller eboksläsare, och de väger ändå inte mer än något kilo. Vill du läsa del två i vår serie när du läst ut del ett är den bara ett par klick bort. Det handlar om att underhålla och göra det lätt att läsa.

Varaktigheten väger dessutom tungt. En e-bok försvinner inte från ”hyllorna” och kan dessutom uppdateras med extramaterial eller bilder. Vi vill gärna experimentera med formatet och kommer att se på nya möjligheter allt eftersom de dyker upp.

Därmed inte sagt att det är omöjligt att vi en dag får se John Romeo i fysiskt format, men det kommer mest att bli för någon form av jubileumsutgåva.