Dagens grill: Oxfilé med hasselbackspotatis

Oxe är alltid ett säkert kort, och tillsammans med ett par hasselbackspotatis blir det grymt bra. Vi ger dig dagens grill och hoppas att även du har fått en chans att grilla idag.

När snön föll över Göteborg i veckan blev det kaos på många sätt, och det är förstås lätt att se det negativa med snö. Men samtidigt; världen blir bra mycket vackrare med ett täcke av snö och samtidigt som en massa ljud dämpas är det lätt att uppskatta snön. Det är dessutom väldigt sällan det blir så här mycket snö.

Visserligen får man skotta mer än vanligt, men det är egentligen inga stora problem. Bara ett sätt att få lite extra motion. Idag skottade jag dessutom fram grillen, rullade den på plats och när jag väl fick tänt spred sig en väldigt behaglig värme:

IMG_2988

Till dagens fantastiska grill behöver du:

1,5 kilo oxfilé
16 potatisar
Ströbröd
Smör
Salt
Ost
Sallad (till exempel gurka, tomat, röd paprika, isbergssallad)

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Putsa oxfilén. Ta gärna en titt på den här videon för en utmärkt instruktion om hur du styckar oxfilén bäst.
Skala potatisarna. Använd en träslev och skär snitt i potatisen med ett par millimeters mellanrum.
Lägg en klick rumstempererat smör på varje potatis, salta och strö lite ströbröd över.
Sätt in potatisarna i ugnen, låt dem baka i cirka 20 minuter innan du lägger en skiva ost på varje potatis. Eventuellt kan du ha på lite vitlök också.
Grilla oxfilén i tournedos-skivor, 1 minut på varje sida direkt över glöd, sedan indirekt till medium. Känn på dem och avgör med all din grillbarons-erfarenhet om de är klara.
Hacka och skiva ingredienserna till salladen under tiden oxfilén grillas indirekt.

Servera, njut och yla av lycka.

IMG_2989