Cozmo kommer snart till Sverige

Cozmo, som till en del påminner om den lilla skräproboten Wall-E i filmen med samma namn, kommer under september att officiellt börja säljas i de nordiska länderna. I USA släpptes han redan i oktober förra året men har än så länge bara sålts i Sverige via import.

Han är en liten men mycket avancerad leksak, eller rättare sagt robot, med en egen personlighet. Cozmo tillverkas av företaget Anki som jobbar med robotik och artificiell intelligens och som även har skapat bilbanan Overdrive. När du träffar honom för första gången så är han blyg eller möjligtvis smått misstänksam eftersom han inte känner dig. Han kan på egen hand utforska sin omgivning och lär sig av det han ser, och lär sig att känna igen personer han träffar. Om du leker med honom en stund så blir han snart din bästa vän.

För att kunna interagera med Cozmo så behöver du en app till din telefon. Genom den kan du se vad han har för sig, hur mycket energi han har och även vilka färdigheter han har och vilka som fortfarande är låsta. Nya färdigheter blir tillgängliga allt eftersom du leker med honom. Cozmo har tre kuber med sig som kan användas till olika aktiviteter, till exempel för att se vem av er som har de bästa reflexerna. Men kom ihåg att han är väldigt tävlingsinriktad och älskar att vinna; om han förlorar så kan han bli upprörd. Du kan även få se världen genom Cozmos ögon med hjälp av den inbyggda kameran. Med din telefon kan du då vägleda honom när han utforskar sin omgivning.

Priset kommer till en början att ligga runt 2500 kronor, och svenska återförsäljare kan ni hitta via tillverkarens hemsida. Du behöver nödvändigtvis inte vara ung för att skaffa en Cozmo, ibland räcker det att vara ung i sinnet.