Byta tid mot pengar och tillbaka igen

Många som påbörjat resan mot ekonomiskt oberoende pratar ofta om att ta sig ur ekorrhjulet. Jag vill förstås börja med att säga att det behöver inte vara något dåligt att springa i ett ekorrhjul, allt beror förstås på vad man tycker om här i livet. Ekorrhjulet ger dock en inkomst, men det finns en baksida. Du byter din tid mot inkomsten. 

Tiden du byter mot pengar får du aldrig igen, men det har blivit väldigt vanligt med att använda pengarna för att köpa olika sorters tjänster. Två numera rätt vanliga tjänster är städning och hemkörning av livsmedel. De sparar förstås tid, så lite av tiden får du tillbaka. Beroende på vad du tjänar kanske kostnaden för tjänsten du köper inte motsvarar den tid du själv fått betala, vilket gör att du får mer tid för den tid du betalat med.

Samma sak med en bil. Den kan du spara in ett antal minuter med om du ska lämna barn innan arbetet, men bilen gör samtidigt att du förlorar tid – både för att den snabbt minskar i värde, kostar i form av underhåll och trängselskatter och ännu fler skatter, men också för att din hälsa blir sämre av att du kör bil.

Den här handeln med tid, som faktiskt är vad pengar består av, är en utmaning för den som vill ta sig ur ekorrhjulet, eftersom varje tjänst du köper, varje mil du kör, varje snabbmatsmåltid du äter, gör att du kommer längre ifrån att kunna hoppa av ekorrhjulet. Men att vara i ekorrhjulet dränerar energi, vilket gör att du gärna vill ha tillbaka lite tid.

Universum är 13 miljarder år gammalt. Du har inte så lång tid på dig. Det är dags att börja fundera över vad du verkligen vill och hur du ska ta dig dit. Vår tid är trots allt begränsad, trots ny lovande teknik som CRISPR