Att driva aktiebolag kräver ordning och reda

REKLAM. Aktiebolag har funnits i Sverige sedan 1848, då Sveriges första aktiebolagslag tillkom. Även om enskild firma förmodligen är den vanligaste formen av Sveriges runt 1,9 miljoner företag så är aktiebolag en populär form av bolag. Kanske beror det på att ett aktiebolag är ett eget skattesubjekt, det vill säga aktiebolaget måste redovisa vilka inkomster bolaget har och därmed betala skatt på vinsterna – medan i enskilda firmor så är det individen som är skattesubjektet och dessutom helt ansvarig för vad bolaget hittar på.

Aktiebolag kräver dock en hel del och för den som vill starta ett aktiebolag är det förstås bra att kunna aktiebolagslagen. Även om den första aktiebolagslagen tillkom 1848 så har det hänt en hel del sedan dess. En viktig del som absolut inte får glömmas bort är att föra aktiebok. En aktiebok ska bland annat innehålla varje akties nummer, vilket slag aktien tillhör, ägarnas uppgifter och mycket mer.

Givetvis ska man inte låta kraven på att driva aktiebolag avskräcka. Det finns mycket hjälp att få och i grund och botten är det inte särskilt komplicerat, men aktiebolag kräver verkligen ordning och reda.