Axfood och vårbudget

En bra och en dålig nyhet. Axfood fortsätter leverera och vårbudgeten tar pengar från de allra flesta. 

Det är alltid roligare att börja med glada nyheter, så jag fokuserar på Axfood. Axfood berättar att de har en bra tillväxt och lönsamheten fortsätter att vara stabil. Axfood är verkligen en gammal hederlig aktie som aldrig har gjort mig besviken – och jag tvivlar på att Axfoods aktieägare brukar bli besvikna. Det kanske går sämre något år, men i stort fortsätter dagligvarubolaget att hålla vad de lovar.

I dagens pressrelease bekräftas återigen att Axfood har förvärvat 99% av aktierna i mat.se vilket måste ses som positivt. Om någon kan utveckla mat.se så är det Axfood, inte minst på grund av deras kunnande och välfungerande logistik. Jag ser fram emot att följa utvecklingen och har ingen anledning att tro att det inte kommer att fortsätta åt samma håll. Det enda som förvånar mig är att Axfood inte försöker expandera mer utanför Sveriges gränser.

Mindre roligt är det med vårbudgeten. Egentligen var det inga samhällsomstörtande nyheter, men regeringen fortsätter i samma stil och höjer skatten för medel- och höginkomsttagare men sänker skatten för pensionärer. Jag har verkligen ingenting emot att skatten för pensionärer sänks, de behöver varenda krona och regeringen hade gärna fått sänka skatten ännu mer för våra gamlingar. Men att inte ägna en krona åt att sänka skatterna för de som arbetar är helt fel väg att gå, precis som att regeringen oavbrutet låter Miljöpartiet diktera villkoren med höjda skatter för allt vad transporter heter. Flygskatten ska höjas och en halv miljard ska satsas på klimatklivet, vilket handlar om att ställa om Sverige till fossilfritt. Detta i ett av världens mest miljövänliga länder, som konkurrerar på en global marknad när extrema miljöskatter slår direkt mot konkurrenskraften.

Det är förstås ingenting som Miljöpartiet förstår sig på. Vilket också visas i deras dalande siffror. Chansen att de åker ur riksdagen nästa år är större än någonsin och med tanke på deras ansvarslösa politik vore det kanske det bästa som kan hända. De har inte fattat att det går att kombinera sund ekonomipolitik med miljötänk. Exempelvis underlätta för distansarbete – ge arbetsgivare lägre arbetsgivaravgifter om de låter alla anställda (som kan) arbeta hemma en dag i veckan och vips har vi minskat koldioxidutsläppen med en femtedel. Jag har dussintals fler idéer, men det är ett ämne för ett annat inlägg.

Jag kan bara konstatera att den nuvarande regeringen har inte ägnat sig någonting åt att skapa jobb (och då menar jag riktiga jobb, inte sysselsättning). Men höja skatterna är de i alla fall bra på. Vad nu det ska vara bra för. Vi har redan världens högsta marginalskatt.