Är solceller något att satsa på?

Det var inte helt lätt att hitta bra information kring solceller. Min magkänsla säger mig att en energikälla som åtminstone ska finnas på plats ett par miljarder år till borde vara något att satsa på, även om det inte är så mycket sol vi får på våra breddgrader. Det går att hitta en del information, men långtifrån allt är lätt att förstå och information som säger mig om det är tillräckligt bra är ännu svårare att hitta. 

En av de mer neutrala källorna är Energimyndighetens sammanställning. Där kan man bland annat läsa att dagens solceller ger en effekt på cirka 15% av den inkommande energin. Det vill säga 85% av solenergin försvinner i värmeförlust eller reflekteras. Det låter lågt i mina öron, särskilt som effekten av sju kvadratmeter solceller är knappt 1000 kWh per år. I mitt fall saknar jag cirka 17 000 kWh i produktion och även om jag skulle installera runt 20 kvadrat är det långt ifrån att jag kan vara självförsörjande på el.

Dock verkar solcellerna hela tiden bli billigare och få bättre verkningsgrad. En annan källa jag hittade var den här killen, som har mycket omfattande information och som dessutom går att förstå sig på. Anläggningarna är långt ifrån så dyra som jag trodde, men trots det tar det ett tag innan de betalar sig.

I kombination med en Tesla Powerwall kan det kanske bli ännu mer intressant, eftersom Powerwall lagrar energin och distribuerar ut den jämnare. Men Powerwall är svindyr och verkar kosta mer än sju kvadrat solceller.

Å andra sidan kan man kombinera solenergi med vedeldning och komma ner ytterligare i förbrukning börjar det bli intressant. Men jag kommer förmodligen vänta till dess att solcellerna blivit ännu billigare och verkningsgraden är bättre. Dessutom bör det dyka upp konkurrenter till Tesla och går det att få ett bra batteri med en intelligent styrning så blir det ännu mer intressant.

solceller