Animehörnan: Naruto / Naruto Shippuden

220 episoder och 9 säsonger av Naruto samt 483 episoder och 17 säsonger av uppföljaren Naruto Shippuden säger en hel del om hur makalöst populär den här Anime serien är.

Låt mig bara först och främst konstatera. Naruto / Naruto Shippuden är bra anime när den är som allra bäst. Känslorna svallar och efter bara några få episoder lever man sig så in i den här lilla grabbens värld att tårarna flödar, skrattet ger magkramp, nervositeten tuggar bort alla dina naglar och du sitter där och bara flämtar i beroendet av att få se nästa avsnitt.

Naruto Uzumaki är det lilla föräldralösa förskolebarnet som lever som paria i Lövbyn. Byn är inte särskilt stor med en befolkning kring typ tusen pers eller så. Inklämd mellan tät skog och höga, karga berg, ligger den väl skyddad. De höga träpallisaderna hjälper också till att hålla främlingar och allt skrymt och obekant borta från de rasistiska ogästvänliga byborna. Den lille Naruto ges inte en chans. Så fort han försiktigt närmar sig någon av de andra barnen springer genast oroliga föräldrar fram och separerar ”monstret” från deras små änglar. Naruto förstår inte. Han har aldrig gjort något, skadat någon eller ens sagt ett ont ord på tvären. Det enda han vill är att förverkliga en enda dröm. Att bli den bästa Ninjan i hela Lövbyn och att bli accepterad.

naruto-shippuden

Vi får följa Narutos ofta plågsamma strävanden efter att bli bekräftad och väkomnad i Lövbyn. Vi får följa honom genom skolåren och vi lär känna hans många klasskamrater, var och en av dem underbara karaktärer, väl värda volymer av hänförd prosa beskrivande deras olika attribut. När Naruto avslutades efter 9 år och 220 episoder genljöd efterfrågan på mer så starkt att TV Tokyo beslutade fortsätta. Med ett par långfilmer som överbryggar skiftet mellan Naruto och Naruto Shippuden, lyckas skaparna flytta fram berättelsen ett halvdussin år eller så i tiden just som Naruto kämpar sig som värst genom puberteten.

Vid det här laget har vi fått veta varför Lövbyn är så rädda för Naruto och vi får också en inblick i vilka Narutos föräldrar och förfäder var. Gång på gång hänförs vi av det nästan magiskt fascinerande synsätt Naruto har på världen och sina medmänniskor. Hur mycket skit de fördömande idioterna till fränder än öst över grabben, ger Naruto aldrig upp hoppet om att en gång i framtiden bli accepterad, sedd och bekräftad.

Det finns en handfull tillfällen i min gedigna tv-tittar bakgrund då jag totalt tappat självkontrollen och brutit samman i hjärtslitande sorg med ett rent Niagarfalls-strömmande tårflöde. Babylon 5 sista avsnitt är ett, Old Yeller ett annat, men Naruto har den största – eller värsta, hur man nu vill se på saken. Var och en som redan sett Naruto Shippuden inser genast vilken scen jag talar om – och för er som ännu har denna fantastiska upptäcktsvandring kvar att göra här i livet, vill jag bara säga … njut!

Men ett gott råd på vägen. Upplev Naruto på Japanska med Engelsk text. Den absolut vederstyggliga engelska dubbningen bör under alla omständigheter absolut undvikas!