Animehörnan: Glass Mask

År 1976 började Suzue Miuchi skriva den här drama mangan med romantiska inslag och hittills har det blivit 49 volymer och fler är på väg.

Första gången det utvecklades en anime baserad på Glass Mask var 1984. Jag har inte sett den, så jag har ingen aning om hur pass bra den var. 1997 gjordes en TV serie på 23 avsnitt också baserad på mangan Glass Mask. 1998 gjordes 3 episoder video. Helt tydligt är att man velat försöka rida på framgångarna från försäljningen av mangan, för Glass Mask är nummer två på försäljningslistan, med över 50 miljoner sålda exemplar enbart i Japan.

År 2005 gjordes denna versionen Anime som jag recenserar här. Regisserad av Mamoru Hamatsu, blev det 51 avsnitt anime baserad på Glass Mask.

Handlingen är relativt linjär och enkel. Den unga trettonåriga flickan Maya Kitajima lever med sin ensamstående mamma vars inställning som förälder är att göra allt för att kuva sin dotter till blind lydnad och att helst fullkomligt sudda ut all personlighet och egna tankar. Mamman är så vedervärdig i sitt behov av att trampa ner Maya att hon är villig att göra vad som helst för att kväsa dotters lust att leva. När den blida och timida flickan till allas förvåning upptäcker att hon har en fenomenal skådespelartalang, blir mamman helt rabiat. Blotta tanken på att dottern har en chans till framgång gör modern galen av svartsjuka.

glass mask

Då Maya efter en lyckad skolteater föreställning, erbjuds en möjlighet att få studera drama som protegé under en av Japans mest framgångsrika skådespelerskor, hivar Mayas mor en stor kastrull kokande vatten över dottern i förhoppningen om att vanställa hennes ansikte för all framtid. Som tur är lyckas Chigusa Tsukikage (mentorn) ställa sig emellan. Efter det hjälper Chigusa Maya att kapa alla band med sin psykopatiska mor och i stället ge sig hän med hull och hår in i skådespelarvärlden. Det är där Maya lär sig att varje roll hon iklär sig är som att ta på sig en mask. En transparent mask där omvärlden bara kan se den karaktär Maya spelar men aldrig hennes egna inre känslor.Handlingen följer Mayas väg från ung tonåring till framgångsrik skådespelerska. Den är givetvis inte helt enkel. Maya har sin beskärda del rivaler och beundrande män som anonymt hjälper henne, men överlag drivs hon av en alltuppslukande passion för yrket.

Det känns ganska tydligt att det här är en vuxen individs personliga och högst privata minnen, speciellt relationen mellan mor och dotter, och de hjärtslitande scenerna där viktiga personer dör ifrån Maya och hon slits mellan sin tro på den väg hon valt att gå kontra minnet av moderns ständiga bombardemang om hur värdelös hon är. Ändå tycker jag inte att den här animen är
mörk. Snarare tvärt om. Den är fylld av hopp och passion. Maya är inte girig. Hon har inte några manipulerande drivkrafter att nå framgång oavsett konsekvenserna. Maya förstår inte ens till fullo hur talangfylld hon är. Hon drivs bara av den brinnande styrkan av rå talang och förblindande passion för den roll hon just för tillfället har iklätt sig. Den glas mask hon just nu bär.

Glass Mask får fem stjärnor av fem från mig. Den här animeserien är väl värd att se – men ett gott råd, håll pappersnäsdukarna nära till hands, för det blir många tårar genom avsnitten.