1997 års bästa filmer

Sent ute, om man jämför med övriga Filmspanare, men 1997 är ett år jag måste ha med på årslistorna. Det året gifte jag mig och det är tveklöst ett av nittiotalets bästa år även vad det gäller film… 

10. Cube
cube-1997

Utan någon budget att prata om lyckades Cube fånga en hel värld i en kub. Fantastiskt välgjort och klaustrofobiskt så det räckte till ett par uppföljare – men originalet är bäst.

9. Liar Liar

Scenen där Jim Carrey sliter toupén av en av cheferna och tjoar som en indian är obetalbar. Och man ska inte ljuga, sensmoralen är klockren.

8. Alien – Återuppstår

Det var väl klart att Alien skulle återuppstå och del fyra måste trots allt få en plats på en topplista, även om den inte är i närheten av Aliens eller Alien. Men Ripley / Sigourney Weaver är lika bra som alltid.

7. Kontakt

Jodie Foster får kontakt i en film baserad på Carl Sagans berättelse, och det är så realistiskt det går.

6. Men in Black

Klockren komedi med Will Smith och Tommy Lee Jones som Männen i Svart, en urban legend som lever kvar än idag.

5. Will Hunting

Robin Williams och Matt Damon i en film som väcker både tankar och känslor, om att vara annorlunda och att nå oanade höjder utan att veta om det.

4. Event Horizon

Ja, det är en kalkonfilm, men den är trots allt bra och i sci-fi-svältens årtionde måste den få en bra placering. Sam Neill behövde livas upp efter dinosaurie-äventyren.

3. Starship Troopers

Sågad av många, hyllad av mig. Starship Troopers är en parodi som går hem.

2. Det Femte Elementet
femte elementet gary oldman

Milla Jovovich och Bruce Willis i Luc Bessons osannolikt bra sci-fi.

1. Titanic
titanic

James Cameron är som alltid oslagbar och hans film om undergångsskeppet är episk, fylld med kärlek, hopp och en del tro. En fantastisk kärlekshistoria.

 

Bubblare: The Lost World: Jurassic Park, Air Force One, The Game, L.A. Konfidentiellt, Jag vet vad du gjorde förra sommaren, Djungel-George, Gattaca, Donnie Brasco, Face Off, Min bäste väns bröllop

 

Fler Filmspanare har listat 1997:

Rörliga bilder och tryckta ord
Fiffis filmtajm
Fripps filmrevyer
Movies-Noir
Jojjenito
Flmr
We Could Watch Movies
Filmitch