1989 års bästa filmer

Ännu en gång är det dags för en topplista och nu har turen kommit till 1989. 1989 var ett fantastiskt filmår, som om det fantastiska åttiotalet bestämt sig för att verkligen avsluta med klass.

10. Blommor av stål

steelmagnolias

Jag öppnar topplistan med en genre som sällan hittar in till mina topplistor, likväl kan jag bekräfta att jag är en man i kontakt med mina känslor. Blommor av stål är tvivelaktigt en film man inte glömmer i första läget.

9. Länge leve Bernie

Länge leve Bernie borde ha en plats på varje topplista från 1989, inte minst med tanke på att det går att göra en hejdlöst rolig film där huvudpersonen är död. Fast inte på riktigt förstås. Terry Kiser som spelade Bernie är fortfarande vid god vigör.

8. Dödligt vapen 2

Jag vet inte hur många gånger jag sett Dödligt vapen-filmerna, och egentligen har jag inte sett dem för att jag valt att se dem om och om igen, utan för att de dyker upp på TV3 med jämna mellanrum. Likväl går de att se flera gånger utan att jag egentligen tröttnar. Tvåan är bättre än de andra och både Mel Gibson såväl som Danny Glover är på topp.

7. Tango & Cash

Tango-and-Cash

Lättsam action, med två av åttiotalets höjdarstjärnor – Kurt Russell och Sylvester Stallone.

6. Ett päron till farsa firar jul

Chevy Chase och hans fantastiska rollfigur Clark Griswold avslutar också åttiotalet på topp, det blev aldrig bättre än så här trots en del försök. Rolig än idag och perfekt att plocka fram runt juletid.

5. Avgrunden

the-abyss-film-poster

James Cameron visade att han kunde göra film med Terminator, och Avgrunden är inte mycket sämre. Sci-fi på djupet, om man säger så.

4. Jurtjyrkogården

Stephen King är en favoritförfattare, och en hel del av hans alster har blivit episka filmer. Det gäller dock inte alla, men Jurtjyrkogården är inte bara en grymt bra film, den följer även boken väldigt väl.

3. Indiana Jones och det sista korståget

Även Indiana Jones avslutade åttiotalet med stil och Harrison Ford tillsammans med Sean Connery förtjänar en klar tredjeplats.

2. Batman

batman

Tim Burton gjorde något helt nytt med Batman och fick Batman på film att bli en helt annan upplevelse. Mörkt, ödesmättat och trots det med en gnutta hopp.

1. Döda Poeters Sällskap

dead poets

Jag är nästan beredd att säga att film blir inte bättre än så här. Robin Williams i högform i en film som handlar om det viktigaste i livet.

 

Här är 1989 års topplista hos fler Filmspanare:

Rörliga bilder och tryckta ord

Fripps filmrevyer

Movies Noir

Filmmedia

Fiffis Filmtajm

Jojjenito

Filmitch

Flmr

Absurd Cinema