Världens äldsta valuta

När kryptopengar som Bitcoin blev verklighet förändrades spelplanen för världens olika valutor. Än så länge har de nya sorternas pengar bara lyckats få de gamla monetära valutorna att vibrera av osäkerhet, men vad händer i framtiden? 

Bitcoin är endast åtta år gammalt, men priset på en bitcoin har trots detta gått upp ordentligt. Idag är 1 bitcoin värd ungefär 26 000 svenska kronor, till skillnad från 2013, då en bitcoin kostade ungefär 200 kronor. Den som köpte 100 bitcoin 2013 fick betala 20 000, men kan idag sälja dem för 2 600 000. Hyfsat bra prisutveckling skulle jag vilja säga, och kan finansiera en och annan oxfilé.

Det i sig är en intressant utveckling, men vad som är ännu mer intressant är vad utvecklingen av kryptovalutor gör med de gamla hederliga valutorna. De som en gång i tiden hade sitt värde säkrat mot guld.

Visste du att världens äldsta valuta, som fortfarande används, är det brittiska pundet? Pund har funnits i runt 1 200 år och det finns förstås en hel del förklaringar till att pundet är världens äldsta valuta som fortfarande är i bruk. Näst efter dollar, euro och yen är pund den mest handlade valutan. Med ett färskt val i Storbritannien har pundet backat något och vem vet vad som händer efter brexit. Fast frågan är om det över huvud taget kommer att spela någon roll.

Jag tror inte att några valutor kommer att överleva för alltid och kryptovalutor är ett utmärkt exempel på att ny teknik, nya trender, nya behov skapar helt nya förutsättningar och ställer allt på ända. Världens äldsta valuta kanske i framtiden inte är 1 200 år utan kanske maximalt 1 200 dagar. Vem vet? Valutor kanske inte ens existerar, som i Star Trek. Helt klart kommer kryptovalutorna att utvecklas ytterligare och i deras kölvatten kanske vi får se en helt ny valuta – kanske rentav en världsvaluta?

valuta