Varför jag gillar Skistar

Skistar är ett företag jag länge har haft aktier i. Förutom att de har en väldigt generös aktieägarrabatt har de många andra fördelar och egentligen finns det bara en större risk som jag ser det. 

Skistar äger många anläggningar och de lockar kunder från hela norden. De har inte riktigt monopol, men nästan. Uthyrningsgraden är som jag förstår saken relativt stabil och Skistar har ökat både vinst och omsättning i en lagom, sansad takt vad det gäller tillväxten. Det senaste förvärvet av en anläggning i Österrike var kanske inte det allra bästa förvärvet, men det är en lagom skidort närmast jämförbar med Trysil. Samma koncept som i norden verkar gälla med Valles skidskola och så vidare. Jag tror att St Johann är ett bra komplement för Skistar.

Sedan har vi också den nya flygplatsen – Scandinavian Airports AB –  som förhoppningsvis blir en verklighet snart. Enligt planerna ska flygplatsen vara klar 2018, vilket borde ge ett ordentligt tillskott till både aktien och kundbasen. Den kan fortfarande stoppas, men enligt min bedömning ser det ännu sannolikt ut att flygplatsen blir av. Naturligtvis ligger miljöfrågan i andra vågskålen, vilket också är den största risken mot Skistar som företag. Om miljöförstöringen gör vintrarna kortare på sikt kommer det att försvåra för Skistar, även om bolaget har blivit duktigare på att locka kunder till fjällen även sommartid.

Ironiskt nog kan en ny flygplats påskynda miljöförstöringen… Inte ensam förstås, men fler flyg = mer föroreningar och sämre miljö. Dock tror jag att lösningen på världens miljöproblem inte ligger i att förbjuda flyg eller bilar, vi måste bara lösa utsläppen och växthuseffekten – vilket inte är omöjligt.