Star Trek fyller 50 år

Den 8:e september är det dags. Star Trek fyller 50 år. Gene Roddenberrys skapelse dök upp på TV den 8:e september 1966. Under 50 år har det hänt mycket och mängden filmer såväl som TV-serier som utspelas i Star Treks universum är minst sagt omfattande. 

En sak som Star Trek blivit känd för är det faktum att väldigt många av de tekniska lösningar som presenteras har blivit verklighet. Har du en surfplatta hemma kanske du blir överraskad över att få veta att plattor / paddor syntes redan i Star Trek The Original Series i slutet av sextiotalet, cirka trettio år före den första paddan blev verklighet. GPS, mobiltelefoner, trådlösa hörlurar och även persondatorer har synts i Star Trek innan de blev verklighet. Nu väntar vi förstås på att någon ska uppfinna möjligheten att teleporteras.

logo-startrek-50_884x381

Det finns mycket annat kul som har spridit sig från Star Trek till den verkliga världen. Som exempelvis språket Klingon, vilket faktiskt talas fullt ut av någonstans mellan 20 och 30 personer i världen. Många andra kan delar av språket och dessutom går det att översätta till och från Klingon via Bing.

Idag ses Star Trek i hela 191 länder av världens alla 194 länder. Antagligen är det bara en tidsfråga, med tanke på hur populär Star Trek alltid har varit, innan det går att se både filmerna och TV-serierna i alla länder.