Spara pengar med solpaneler

Elpriset i Sverige har bara fortsatt att stiga, trots avregleringen, och idag är el dyrare än någonsin. Lägg till energiskatt och moms så har vi ett elpris som inte motsvarar behovet av el, samtidigt som kärnkraftverk tvingas stänga. I ett land där det är kallt större delen av året och där el är viktigt för uppvärmningen i många svenska hem blir ett högt elpris en av de kostnader som både är svår att minska men också äter upp en stor del av den disponibla inkomsten. 

Bland annat på grund av den nuvarande höga elkostnaden tror jag att det är viktigt att bli sin egen elproducent. Tesla, som är ett väldigt visionärt företag på många sätt, har med sin Powerwall och solpaneler som integreras i takpanelerna visat att det finns en väldigt spännande väg att gå. Dessutom ser det ut som om elpriserna kommer att öka ännu mer i framtiden, vilket du kan läsa mer om här.

Nu har jag ingen aning om vad just Teslas produkter kommer att kosta, så det är svårt att göra en ROI på investeringen – men jag är ändå helt övertygad om att både Powerwall och Solar Roof är rätt väg att gå för alla som äger sin bostad och kan göra den här sortens installation. Ta en titt också på hur slagtåliga takpannorna är, om det stämmer är det minst sagt imponerande utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Kan bara solpanelerna och batteriet producera samt lagra tillräckligt mycket energi kommer det här att bli en av de bästa lösningarna för vanliga villor.

Tesla
Tesla Powerwall – från tesla.se.

Risken är förstås att priset blir för högt för att tjäna någonting på det, men kan man lagra energin går det kanske att komma ner i en elräkning på noll kronor per månad. Kan man nå breakeven på 15 år, vilket är halva takets livslängd vad det gäller elcellerna, så är det förstås en väldigt bra vinst. Gratis energi i 15 år låter som en bra idé.

Men oavsett om det blir Tesla eller inte kommer jag definitivt att se över den här sortens lösningar. Varenda krona man kan spara på el och slippa betala till både elbolag och staten är en väldigt välkommen krona. Dessutom är det alltid ett plus att kunna bli självförsörjande.

 

I forumet finns en tråd om solpaneler – har du några tips så diskutera gärna där.