Recension: Trolls (2016)

Har du haft ett av de små plasttrollen med sitt sträva hår i din ägo kommer du förmodligen att älska Trolls. Lika mycket som det är en nostalgitripp för alla oss som stötte på de små trollen i vår barndom är det en utmärkt chans för nya generationer att uppleva trollen. 

Dansken Thomas Dam skapade trollen redan 1959, men de första var gjorda i trä och inte plast. Det dröjde dock inte länge innan trollen erövrade världen och blev väldigt populära under sjuttiotalet och åttiotalet. Att få se en animerad film som verkligen blåser liv i trollen är kul på alla sätt, särskilt som plotten är rätt okej.

Trolls handlar om trollprinsessan Poppy (engelsk röst av Anna Kendrick, svensk röst av Mimmi Sandén), som tillsammans med den rätt buttra Kvist (engelsk röst av Justin Timerlake, svensk röst av Måns Zelmerlöw) försöker rädda sina vänner. Vännerna har kidnappats av Bergerna, en hög troll som inte är lika glada som de flesta andra troll. Av någon anledning har de fått för sig att de kan bli glada om de käkar upp de glada trollen.

trolls
Trolls

Och däri ligger faktiskt en av styrkorna hos Trolls. Det är inte bara en färgglad musikal (med Timberlake/Zelmberlöv kan man inte vänta sig annat än en massa sång) utan också en historia som passar troll. Troll som käkar andra troll är lagom småläskigt för de minsta och samtidigt en bra konflikt som gör handlingen mer trovärdig. Dessutom blir Kvist filmens riktiga behållning och han påminner om Buttersmurfen, och precis som Buttersmurfen behövs Kvist för att ge lite balans åt allt det käcka som Poppy står för. Kul också att Icona Pop-tjejerna dyker upp som troll och gör både svenska och engelska röster.

Den enda stora invändningen mot Trolls är att det är en salig blandning av andra sagor och egentligen ingenting unikt. Men det gör inte så mycket, det är ändå en helt okej film som hela familjen kommer att gilla.

Missa inte vår tävling om Trolls – som kommer till helgen!

Fakta Trolls

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 7.1, Dolby Digital 5.1 Swedish, Dolby Digital 5.1 Danish, Dolby Digital 5.1 Norwegian, Dolby Digital 5.1 Finnish
Bild: 16:9 Widescreen, HD 1080p
Språk: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Längd (min): 92
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2017-03-13
Regissör: Mike Mitchell, Walt Dohrn
Åldersgräns: 7 år