Recension: Titanic (1997)

Titanic var mer än ett fartyg, hon var en symbol för mänsklig framgång och tekniskt kunnande. Kaxigt nog hävdades det att hon inte skulle gå att sänka … James Camerons storverk Titanic från 1997 är dock än så länge osänkbart, och vi berättar varför.

I en tid då mobiltelefoner, datorer och en ständig uppkoppling inte ens var en dröm – inte ens kunde föreställas – var gigantiska fartyg bland det häftigaste människan kunde uppleva. Den 10:e april 1912 lämnade Titanic hamn med cirka 2 200 människor ombord. Alla var imponerade över hennes storlek och ingen kunde föreställa sig att hon skulle kunna sjunka. Hon var trots allt byggd för att vara osänkbar, med vattentäta skott som skulle kunna stå emot en hel del skador.

Dock inte en lång reva, orsakad av ett isberg …

Historien kan du säkert och James Cameron lyckades fantastiskt bra fånga ett av mänsklighetens mest fantastiska tekniska underverk. Redan från start kan vi uppleva hur stort fartyget är, vi får en stark känsla för hur dåtidens klassystem fungerade och där en enorm lyx fanns i första klass, fick de mindre bemedlade klara sig med både mindre utrymme och mindre klass. Trots det var Titanic betydligt lyxigare även i tredje klass, jämfört med andra samtida fartyg.

titanic

Titanic handlar dock inte bara om fartyget, även om det förstås upptar en stor del. Människorna är en minst lika stor del. Som Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet), en medelklasskvinna som är olyckligt förlovad med Caledon Hockley (Billy Zane). När de går ombord på Titanic kan vi ana hennes ångest. Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) är dock inte lika olycklig, trots att han reser i tredje klass. Han är tvärtom en riktig livsnjutare som lever för varenda stund. Och naturligtvis uppstår kärlek dem emellan.

Därför är Titanic lika mycket en kärlekshistoria som en film om en av sjöfartens värsta katastrofer. Tre timmar lång och minuterna bara rasar iväg, inte minst för att det är en upplevelse att få gå ombord på fartyget som numera ligger och rostar på havets botten. Det spelar ingen roll att filmen är från 1997, den kunde lika gärna ha varit gjord igår, även om effekterna som 1997 kändes fantastiska, idag kanske har bleknat. Så välkommen ombord!

 

Köp Titanic på CDON:  Blu-Ray

 

[wysija_form id=”3″]