Recension: The People vs Fritz Bauer (2015)

Den tyska juristen Fritz Bauer satt i koncentrationsläger, men överlevde och återvände till Tyskland efter kriget. Filmen The People vs Fritz Bauer handlar om hur Bauer försöker ställa nazisten Adolf Eichmann inför rätta. 

Historiska filmer har alltid tilltalat mig, oavsett om det handlar om helt och hållet verklighetsbaserade eller ren fantasi. Det gör mig inte heller så mycket om filmerna blandar både fakta och fantasi, bara det tydligt framgår att man inte försöker återberätta verkligheten. Det vill säga är det en underhållningsfilm eller en dokumentär. I fallet med The People vs Fritz Bauer är det inte helt klart vad som är vad, men det är förstås ingen tvekan om att Fritz Bauer (som i filmen spelas av en rätt porträttlik Burghart Klaußner) var en verklig person.

Filmen tar ett lite annorlunda grepp med att starta innan de rättegångar han blev så känd för. Istället får vi se en helt annan sida av Bauer än vad historieböckerna berättar om. Det handlar om hans samarbete med Mossad, den israeliska underrättelsetjänsten och de risker han tog för att jaga rätt på Eichmann. Med risk att bli anklagad för förräderi gjorde han ändå allt som krävdes, åtminstone enligt den här filmen. Samtidigt som det finns en hel del andra utmaningar i hans liv, som hans sexuella läggning, vilken i sig var att betrakta som kriminella handlingar i dåtidens Tyskland.

Fritz Bauer

Just den minst sagt tredimensionella bilden av Fritz Bauer gör filmen riktigt intressant. Det är inte bara ett porträtt av jakten på några av världshistoriens värsta förbrytare, utan också en välgjord tolkning av en, åtminstone i min föreställningsvärld, förhållandevis okänd person. Dessutom berättar The People vs Fritz Bauer historien från en högst personlig synvinkel. Det brukar visserligen finnas en risk att den här sortens film blir långtråkig och alldeles för detaljfokuserad, men en timme och lite drygt fyrtio minuter går fort. Så fort att jag faktiskt saknar mer information om Fritz Bauer. Allt fokus ligger på jakten efter Eichmann och tiden runt omkring, men alldeles för lite handlar om Bauers uppväxt, tiden innan återkomsten till Tyskland.

Musiken drar dock ner stämningen något och det är egentligen bara Klaußner som briljerar. Alla andra skådespelare, totalt okända för mig, är rätt mediokra men fungerar ändå tillräckligt bra. Trots allt är det Bauer som drar både handling och karaktärsutveckling.

Fakta The People vs Fritz Bauer

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio
Bild: 16:9 Widescreen, HD 1080p
Språk: Tyska
Längd (min): 105
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2017-01-09
Originaltitel: The People vs. Fritz Bauer
Regissör: Lars Kraume