Recension: The Grand Budapest Hotel (2014)

Vissa juveler passerar ibland precis under radarn. The Grand Budapest Hotel var en sådan juvel, som jag turligt nog fick en chans att se ostört och helt utan förutfattade meningar. 

Jag minns min första lektion i historieberättande. Ska du berätta någonting så ska du ha någonting att säga. Även om det inte är någonting. Vilket kan låta underligt, men man måste skriva eller berätta en hel del historier för att förstå. Vad den sista meningen handlar om är att det du vill säga är helt enkelt att återge en del av livet. Ungefär som att vara en spegel eller en videokamera, som bara förmedlar.

Just det är vad The Grand Budapest Hotel handlar om. Det finns en handling och en röd tråd, dessutom med en liten knorr. Men ännu viktigare är att hela berättelsen är ett ögonblick av livet, kondenserat ner till en timme och fyrtio minuter. Lite dråpliga situationer i en förpackning som påminner mig väldigt mycket om Den Tappre Soldaten Svejk.

Grand Budapest Hotel
THE GRAND BUDAPEST HOTEL – 2014 FILM STILL – Photo Credit: Fox Searchlight

Historien är lite komplex, vilket ökar dess elegans. Den berättas genom en författares ögon, som i nutid spelas av Tom Wilkinson, när han berättar om ett möte med en mycket spännande figur – ägaren till hotellet. Berättandet sker sedan genom författaren som ung, då spelad av Jude Law, när han möter Zero Moustafa (F. Murray Abraham som gammal, Tony Revolori som ung). Zero berättar sedan om den mycket omtalade conciergen Monsieur Gustave H. (Ralph Fiennes) och hans äventyr på hotellet såväl som ute på landsbygden i det fiktiva landet Zubrowka. Huvuddelen av berättelsen utspelas på 1930-talet.

Alla karaktärer som dyker upp under filmen är underbart gestaltade av bland andra Tilda Swinton, Bill Murray, Jeff Goldblum, Edvard Norton, Willem Dafoe (i en grymt bra skurk-roll), Owen Wilson, Harvey Keitel med flera. Det är en kavalkad av dråpliga situationer, blandat med livets alla stora sorger och en underbart bra Ralph Fiennes.

Bara att gratulera regissören Wes Anderson till ett väl utfört arbete, med Stefan Zweigs berättelser som grund.

Fakta The Grand Budapest Hotel

Ljud: DTS HD – Master Audio
Bild: Widescreen (1.85:1), HD 1080p
Språk: Engelska
Längd (min): 100
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2014-08-06
Regissör: Wes Anderson
Åldersgräns: 11 år

 

Missa inte – här är fler Filmspanare som har recenserat The Grand Budapest Hotel

Rörliga bilder och tryckta ord

Fiffis Filmtajm

Movies Noir

Fripps Filmrevyer

Jojjenito

The Nird Bird