Recension: The Accountant (2016)

The Accountant låter kanske tråkigt, med tanke på den mentala sinnebilden av en revisor. Men tråkig är det enda som The Accountant inte är. 

Christian Wolff (Ben Affleck) är en redovisningskonsult som har en högfungerande autism. Han är grym på siffror, mindre grym på känslor och det sociala spelet, men framför allt har han en stridsträning i bagaget. Det låter som en udda kombination, och det är det. Varför The Accountant också blir intressant. Vem trodde att en revisor kunde banka skiten ur vem som helst?

Att Wolff är en intressant karaktär är det ingen tvekan om. Handlingen är det dock lite svårare att få någon ordning på, även om man snabbt fattar att Wolff inte direkt ägnar sig åt laglydiga aktiviteter. Vad han sysslar med har fått finansdepartementet att reagera, även om de inte vet vem som ligger bakom smeknamnet Revisorn (The Accountant). Meredith Medina (Cynthia Addai-Robinson) på finansdepartementet ger sig tusan på att ta reda på vem The Accountant är, samtidigt som Wolff för omväxlings skull tar sig an en hederlig klient där han får jobba med en annan revisor – Dana Cummings (Anna Kendrick). Men inte ens ett hederligt uppdrag går att utföra utan att det blir bråk och stök.

The Accountant

Jag har ingen aning om regissören Gavin O’Connor har varit revisor, men han har helt klart lyckats göra yrket betydligt intressantare. Jag tillhör dessutom dem som gillar Ben Affleck och tycker att han har fått ta alldeles för mycket skit. Han är absolut ingen dålig skådespelare och även om rollen som Christian Wolff är som gjord för honom lyckas han ändå överträffa sig själv. Dessutom är han i sällskap av många andra duktiga skådisar och The Accountant är en riktigt underhållande actionthriller. Om än något rörig.

Fakta The Accountant

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: 16:9 Widescreen, Widescreen (2.40:1), HD 1080p
Språk: Engelska
Längd (min): 127
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2017-03-20
Regissör: Gavin O’Connor
Åldersgräns: 15 år