Recension: Terminator 2 – Judgement Day (1991)

Terminator 2 satte nya många nya rekord och än idag är det en av världens bästa filmer.

James Cameron är enligt mitt sätt att se det väldigt duktig på uppföljare. Aliens från 1986 är hans bästa film och Terminator 2 ligger inte långt efter. Camerons uppföljare på succén Terminator är fylld med action, humor och en hel del melankoli.

Filmen utspelas 1995, då det fortfarande var två år kvar till 1997, då domedagen är tänkt att inträffa. John Connor (Edvard Furlong) lever med sina styvföräldrar Janelle (Jenette Goldstein, mer känd som Vasquez i Aliens) och Todd Voight (Xander Berkeley). Och han har noll respekt för dem. Istället lever han ett halvt laglöst liv på gatorna och kommer bara hem när han själv vill. Hans mamma Sarah Connor (Linda Hamilton) är inspärrad på psyket eftersom hon hävdar att robotar från framtiden besökte henne 1984…

John tror dock inte på sin mamma, men när en Terminator modell T-800 (Arnold Schwarzenegger) dyker upp för att rädda John från en annan Terminator, modell T-1000 (Robert Patrick) får han anledning att omvärdera sin syn på världen.

terminator 2

Den som gillar både science-fiction och action får verkligen allt som kan önskas i Terminator 2. Effekterna var på den tiden då filmen kom ut helt klart imponerande och de är bra än idag, med vissa små undantag. Flytande metall som formas, explosioner, endoskelett och mycket mer ser fortfarande väldigt snyggt ut och är så trovärdigt det går.

Det finns heller inget fel på plotten. Det mesta är trovärdigt, skådespelarna känns naturliga (möjligtvis med undantag av Furlong som spelar över en hel del) och filmens 130 minuter+ går väldigt fort. Alla ikoniska scener, som Arnolds intåg (och uttåg) från baren såväl som klassiska citat (Hasta la vista, baby), får än idag en luttrad filmfantast att få rysningar. Den underfundiga humorn går sällan att hitta på samma sätt i moderna filmer. Två bra exempel på det är när John Connor försöker lära T-800 att le, eller ännu bättre när Dr Silberman (Earl Boen) får se T-800 komma gående genom korridorerna. Hans minspel är oslagbart.

Betyget blir nästan topp på allt. Effekterna ligger lite efter nyare filmer, som exempelvis Terminator Salvation, där alla robotar och skepp var betydligt smutsigare, mer äkta. Men resten är så nära perfekt det går att komma, med nämnda undantag.

 

Fakta Terminator 2 – Judgment Day

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 16:9 Widescreen, HD 1080p
Språk: Engelska
Längd (min): 131
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Kategori: Action, Science Fiction
Releasedatum (den här blu-ray utgåvan): 2009-05-20