Recension: Playing it Cool (2014)

Ung man möter ung kvinna. Ung kvinna är redan förlovad. Ung man blir störtkär och gör allt för att bräda sin rival. Känner du igen det? Tja, kärleken är blind, gränslös och tydligen har den inget minne heller, för här är en film vi sett förut.

Stackars Chris Evans, olyckligt kär i Michelle Monaghan, åtminstone i filmen Playing it Cool. Här har nämligen karaktärerna inga namn, åtminstone inte som vi får veta. Det finns förstås en del finesser med att ha huvudpersoner som vi inte får veta namnen på, men i en romantisk komedi som bygger på den ena klyschan efter den andra blir det problematiskt. Inte minst på grund av att en film som Playing it Cool behöver karaktärer vi bryr oss om.

Skådespelarmässigt är det en okej prestation från start, både Captain America – eller jag menar vår namnlöse hjälte i Chris Evans kropp – och Michelle Monaghan gör ett bra jobb. Berättelsen utvecklas, men utan något känslomässigt engagemang. Att Chris Evans pratar om att han vill skriva en berättelse som förklarar vad äkta kärlek är … tja, det är väl bra, men handlingen tar ändå aldrig riktigt fart. Han har sin bild av hur kärlek borde vara och i sitt skrivande har han full kontroll över bilden. I verkligheten händer något annat och det hade kunnat bli en intressant handling. Likväl känns det efter en timmes tittande som att jag ser en instruktionsvideo.

playing it cool
Namnlösa karaktärer som i alla fall gillar att titta på varandra.

Humorn är tyvärr inte heller mycket att hänga i granen. Det blir aldrig särskilt roligt och jag bryr mig inte om vad som händer med huvudpersonerna och det har inte att göra med att, i alla fall inte enbart, jag inte vet vad huvudpersonerna heter. Det har mycket mer att göra med att de är platta som stekta ägg, men utan gulan. Inget djup, inga karaktärsdrag som jag kan minnas när filmen är slut och jag har till och med svårt att hänga med i dialogen, som är lika fylld av klyschor som handlingen.

Nåväl, ett par bra saker kan jag säga om Playing it Cool. Det är åtminstone en film som berättar hur du inte ska bygga dina relationer. Dessutom slår det lite gnistor ibland om huvudpersonerna och de gör vad de kan. Men jag ser hellre Captain America eller Source Code, där de båda gör bra roller var för sig.