Recension: Oblivion (2013)

Oblivion är en klart annorlunda science-fiction film, med Tom Cruise i huvudrollen. Själva namnet säger allt, men du förstår innebörden först när du sett hela filmen. Jag såg Oblivion på bio när den var bioaktuell 2013, och nu har jag sett den igen. Spel och Film ger dig en recension du aldrig glömmer.

Till att börja med; det här är en av de mest visuellt tilltalande filmerna jag sett på länge och det gäller såväl 2013 som nu 2015. Oblivion är snyggt paketerad från början till slut och det gäller även skådespelarna. Tom Cruise spelar Jack Harper, vars uppdrag går ut på att reparera drönare som bevakar kraftverk, vars utvinning av havsvatten är nödvändig för mänsklighetens fortsatta överlevnad. Mänskligheten har dock lämnat jorden för att bosätta sig på Saturnus måne Titan. Ett krig mellan utomjordingar och människorna har förstört större delen av jorden. Dessutom sprängde elakingarna månen, vilket ställde till det en del med tsunamis och jordbävningar.

Oblivion

Jack har hjälp av Victoria Olsen (Andrea Riseborough) som håller ordning på vad som sker med drönarna, medan Jack reparerar dem. De har tillsammans en bas högt ovan molnen och basen kallas för torn 49. Jack flyger runt i en avancerad helikopter och det är genom Jacks flygande vi får se några av de snyggaste scenerna i filmen. Både Jack och Victoria får sina order från Sally, som befinner sig ombord på rymdskeppet Tet. Hon berättar för dem att de snart är klara med sitt uppdrag, vilket är något som Jack ser fram emot.

På jorden finns dock några av utomjordingarna kvar och dem får Jack slåss mot. Mer än så ska jag inte avslöja av handlingen, mer än att Oblivion är en fartfylld historia från början till slut. Här finns inga djupare meningar, bara en fantastisk berättelse inramad av snygga miljöer och ett bra skådespelande. Tom Cruise är alltid bra och inga av skådespelarna i Oblivion gör någon dålig insats. Det är en film att njuta av, och den går mycket väl att se om. Inte minst för de snygga scenerna.