Recension: Miles Ahead (2015)

En biografisk film om en musiklegend blandat med lite gangsterdrama. Miles Ahead är en blandning av biografi och dramatiserad action, med två giganter i huvudrollerna. Frågan är om det kan vara sevärt… 

Miles Davis (Don Cheadle) har dragit sig tillbaka. Han knarkar och ägnar sig åt både självömkan och ett odlande av myten kring sig själv. Skivbolaget vill att han skriver mer musik, vilket han lovar så länge de skickar nya checkar. Samtidigt håller han alla utanför sitt liv, tills Rolling Stones-journalisten Dave Braden (Ewan McGregor) lyckas bokstavligen få in en fot innanför hans dörr. Miles Ahead hoppar dock mellan olika delar av Miles Davis liv, men huvudlinjen blir de äventyr som Dave Braden och Miles Davis ger sig ut på.

Vilka tydligen ska vara mer eller mindre rent påhitt, vilket jag inte har någon aning om det stämmer. Men oavsett livar de upp en annars rätt trist biografi. Ewan McGregor är rätt kul som Dave Braden och han bjuder på sig själv, mer än vanligt skulle jag säga. Don Cheadle är perfekt castad som Miles Davis, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att Don Cheadle både skrivit manus och är den som regisserar.

Miles Ahead

Samtidigt har jag en väldigt stark känsla av att Miles Ahead missar mycket av det som gjorde Miles Davis så stor och erkänd. Hur musiken kom till, hans framgångar, hela storhetstiden innan han föll tillbaka och isolerade sig blinkar bara förbi. Visserligen lyckas Cheadle förmedla bilden av en stor konstnär som inte vill bli placerad i något fack, eller snarare hans musik ska inte placeras. Biljakterna och allt skjutande och bråkande blir sekundärt, men det är de delarna som lyfter filmen.

Mitt i allt får vi också en inblick i det dramatiska äktenskapet med Frances Taylor (Emayatzy Corinealdi), vilket på ett konstigt sätt blir en form av förklaring till hans valda isolering. Och däri ligger filmens andra behållning. Oavsett hur sant det är att hon var hans musa är det helt uppenbart att de två aldrig borde ha gift sig. Men då kanske musiken aldrig hade… tja, ni fattar. Tragiska relationer skapar bra musik, en av de största drivkrafterna för enorma mängder kärlekstörstande poeter.

Fast samtidigt kan man strunta i att analysera allt och bara hänga med. Det blir en del bra musik och en del skratt.

Fakta Miles Ahead

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (1.85:1), HD 1080p
Språk: Engelska
Längd (min): 100
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2016-12-12
Originaltitel: Miles Ahead
Regissör: Don Cheadle