Recension: Logan (2017)

Logan är den tredje, fristående, filmen om Wolverine och en mycket mörkare film än de flesta andra av filmerna om X-Men. Wolverine brukar betyda slagsmål och det blir det även den här gången – mer än någonsin. 

När vi återser Logan (Hugh Jackman) har det gått ett tag sedan vi såg honom sist i The Wolverine. Det är 2029 och vi möter en trött mutant. Nedsupen arbetar han som limousinchaufför i El Paso och hans förmåga att hela fungerar inte som förr. Han åldras och läker inte skador på samma sätt. Mutanterna i världen är få och X-Men-organisationen finns inte längre. Professor X (Patrick Stewart) är förvirrad, åldrad och Logan har gömt honom i en nedlagd fabrik i norra Mexico. Inga nya mutanter föds numera och de få som finns kvar jagas av Pierce (Boyd Holbrook) som minst sagt verkar hata alla mutanter.

Redan från start är det deppigt och det blir inte direkt muntrare när prologen avslutats. Men Logan har en känsla och en stämning som är svårslagen. I jämförelse med Wolverine från 2009 och The Wolverine från 2013 är Logan en mycket mer vuxen historia. Det finns inte särskilt mycket kvar av professor X muntra optimism och allt är genomgående skitigt. Samtidigt får vi lite hopp när en ung mutant dyker upp, som ingen vet om hon är mutant egentligen eftersom det inte längre föds några mutanter. Och mysterierna blir bara fler.

logan

För den som sett de senaste X-men filmerna kommer Logan förmodligen vara en överraskning. Regissören James Mangold har inte använt sig av storslagna CGI-scener a’la Apocalypse. Istället är det rätt actionscener och fokus på bra skådespelande som gäller – och det blir riktigt bra. Det ska tydligen finnas en del CGI-effekter, men de är så välgjorda att de passar mycket bra in.

Egentligen finns det inte så mycket negativt att säga om Logan. Det är en ganska lång film, men det behövs. Det är en väldigt mörk film och om det är något som trycker ner betyget något så är det just våldet – det blir lite för mycket ibland. Omotiverat rå, skulle man kunna säga. Samtidigt är det befriande att slippa den överdrivna optimismen från de andra filmerna och avsaknaden av en orgie i CGI-effekter gör det ännu bättre.

Hugh Jackmans insats är i det närmaste oklanderlig, men det gäller i princip alla skådespelare. Inte minst Dafne Keen som spelar den unga mutanten Laura gör ett bra jobb. Logan är klart sevärd och gör dessutom att jag bara måste se om de två första delarna i trilogin om en av mina favoriter i X-men-universumet.

Bonus: Det följer med en svartvit Noir-version på Blu-rayskivan. Den ska också ses och recenseras – recension kommer senare i augusti.

Fakta Logan

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 7.1
Bild: HD 1080p, Widescreen (2.39:1)
Språk: Engelska
Längd (min): 137
Text: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2017-07-17
Regissör: James Mangold
Åldersgräns: 15 år

Missa inte – fler Filmspanare har sett Logan:

Fiffis Filmtajm

Filmitch

Fripps Filmrevyer

Jojjenito

Flmr