Recension: It Comes at Night (2017)

It Comes at Night är en psykologisk skräckis, med en apokalyptisk story som fungerar överraskande väl. 

Någonstans i skogen bor Paul (Joel Edgerton) med sin fru Sarah (Carmen Ejogo) och deras tonåriga son Travis (Kelvin Harrison Jr.) De har isolerat sig från världen och hoppas kunna hålla sig undan ett dödligt virus. Civilisationens tunna slöja är undanröjd och nu kan allt bli ett hot. Isolering, tristess, matbrist, hopplöshet och allt du kan tänka dig som kan drabba en liten familj. Och ovanpå allt dyker ytterligare en familj upp. Ska Paul och hans fru tvinga iväg nykomlingarna, eller ta in dem i sitt hem? Även om de skulle visa sig vara helt smittfria blir tre nya individer en börda som Paul och hans familj kanske inte klarar av.

När jag såg It Comes at Night tänkte jag genast samma tanke som jag alltid tänker när jag ser en apokalyptisk skräckis. Vad är det som gör oss mänskliga från start och vad är det som har förhindrat mänskligheten från att förgöra sig själv?

Det enkla svaret är empati.

Utan empati är vi inte särskilt mänskliga, men har vi ingen medkänsla har vi inte heller någon större chans att klara oss i en hård, oförlåtande värld. Samtidigt som vi har ändlösa konflikter i vissa delar av världen och samtidigt som inte ens en vägförening kan fungera utan bråk, är det trots allt ändå vår förmåga till medkänsla som gör att världen fortsätter att fungera. Vi vill hjälpa, vi vill se till att andra människor klarar sig, för i slutänden när jag själv inte är stark nog kanske någon visar mig samma medkänsla?

It Comes at Night

It Comes at Night utforskar det här ämnet rätt väl, med väldigt bra skådespelare. Det enda som talar emot filmen är att jag inte riktigt tror på handlingen, men jag gillar stämningen som byggs upp redan från start. Det är ingen film för lättskrämda och det är absolut ingen feelgood-film. Istället är det en rätt kall historia om hur mänskligheten fungerar i katastrofer, men som tur är blandas hopplösheten upp med kärlek. Om än med en bristande tro på mänskligheten.

Fakta It Comes at Night

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio
Bild: 16:9 Widescreen, Widescreen (2.35:1), 4:3 (1.33:1), HD 1080p
Språk: Engelska
Längd (min): 92
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2017-11-06
Regissör: Trey Edward Shults
Åldersgräns: 15 år