Recension: I am Bolt (2016)

Världens snabbaste man i en film om honom är en utmaning – och utmaningar är Bolt bra på! 

Det kanske säger sig självt att man måste gilla sport för att gilla den här filmen, men jag är rätt säker på att även den som inte sett Usain Bolt springa kommer att ha stor behållning av I am Bolt. Usain Bolt betraktas som världens snabbaste människa och det är inte för inte som han har vunnit nio olympiska guldmedaljer.

Filmen om Bolt blandar både arkivmaterial med tävlingar och material där Bolt själv står för både innehåll och fotandet. Det är en svår uppgift som regissören gett sig på, inte minst vad det gäller att kunna hålla en röd tråd. Men det lyckas och det lyckas väldigt väl. Tävlingarna, skadorna, kampen för att komma tillbaka blandas med Bolts liv utanför TV-kamerorna.

Just därför blir det bra. Att se alla dessa idrottslegender tävla är många gånger spännande nog, men den som är intresserad av sporten vill veta mer. Vilket vi får i I am Bolt.

Samtidigt finns det en risk att den som har Bolt som idol blir besviken. Det är ganska tydligt att hans glöd för att kämpa sig till toppen har smittat av sig på hans personlighet. Han framträder ibland som lite väl kaxig, medan han också presenterar ödmjukhet inför livet. Det är inte lätt att leva ett hälsosamt liv hela tiden och träna för att ge allt.

Utöver det finns det som alltid med den här typen av filmer en stor risk för att de blir för långrandiga. En timme och en trekvart är länge, om man nu inte fullkomligt dyrkar Bolt och inte kan få nog av honom. För undertecknads del hade en timme räckt och då med lite mindre fokus på tävlingarna. Det som är intressant är Bolt som person.

Fakta I am Bolt

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: 16:9 Widescreen, HD 1080p
Språk: Engelska
Längd (min): 103
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2016-12-05
Originaltitel: I Am Bolt
Regissör: Benjamin Turner, Gabe Turner
Åldersgräns: 7 år