Recension: Hell or High Water (2016)

Hell or High Water är en film som handlar precis om vad titeln antyder. Kosta vad det kosta vill är väl det närmaste vi kommer på svenska när amerikanerna säger ”Come hell or high water”. Vilket som sagt stämde väldigt väl med den här filmen. 

Jag har lite svårt för filmer som vänder på hjälterollerna. Toby (Chris Pine) och hans bror Tanner (Ben Foster) har bestämt sig för att råna banker, eftersom en av bankerna bestämt sig för att deras föräldrahem är föremål för utmätning, på grund av skulder. Redan där får jag det lite besvärligt vad det gäller att tycka om bröderna, även om det är lätt att förstå varför de gör som de gör. Samtidigt som banksystemet har sina fel är det sällan rätt att börja råna bankerna för att betala sina skulder.

Men oavsett hur det är med moralen är får sheriffen i Hell or High Water en hel del att tänka på. Han är ingen sheriff egentligen, utan en Texas Ranger vid namn Marcus Hamilton, spelad av Jeff Bridges. Bridges är i sig ofta nog att ogilla en karaktär, jag tillhör inte dem som tycker att han är vare sig någon bra skådis eller särskilt lätt att tycka om. Hans partner Alberto Parker (Gil Birmingham) är dock en bra motpart som får Bridges att utmana sig själv.

hell or high water

Att i ett land som USA känna den sortens desperation som leder till bankrån är förstås ett väldigt intressant ämne i sig, särskilt med Trump som president. Hur många amerikaner vill göra precis som bröderna i Hell or High Water? Förmodligen alldeles för många, och även om bankrånen handlar om småpengar är det fortfarande brott.

Visuellt sett är Hell or High Water en fantastiskt snygg film, och desperationen hos befolkningen märks i bilden. Det är snyggt och mer än hälften av filmens behållning ligger i filmtekniken. Det gillar jag mycket mer än dramat mellan bröderna och poliserna, som visserligen också har sina stunder. Inte minst med lite bitter, mörk humor.

Fakta Hell or High Water

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio
Bild: 16:9 Widescreen, Widescreen (2.35:1), HD 1080p
Språk: Engelska
Längd (min): 102
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2017-03-27
Regissör: David Mackenzie
Åldersgräns: 15 år