Recension: Edge of Tomorrow

Ibland känns det som om den ende utomjordingen som landat på jorden utan att vilja attackera oss är E.T. På film har vi fått se jorden sprängas i bitar, växter ta över våra sinnen och dödsstrålar förvandla oss människor till aska. Kan det finnas fler sätt att attackera på? Svaret får du i vår recension av Edge of Tomorrow.

Tom Cruise verkar gilla science-fiction, men i Edge spelar han inte någon machosoldat. Istället är han pressansvarig för armén och så småningom hamnar han i frontlinjen. Utomjordingar har landat och de verkar till synes omöjliga att besegra. Tompa brukar vara bra på att rädda världen, universum och allting, men här hamnar han istället i en sci-fi-version av Måndag hela veckan och får återuppleva samma dag om och om igen.

Det är allt jag kommer att berätta om handlingen – och allt du behöver veta. Edge of Tomorrow är nämligen en fantastisk resa där allt får sin förklaring och det här är allt annat än en konventionell science-fiction. Dessutom känns utomjordingarna nya och det gäller det mesta i filmen.

Om jag ska nämna något som jag inte tyckte fungerade så är det de exo-skelett som soldaterna bär för att de ska bli starkare och tåla mer. Det ser ut som om de hindras av dräkterna och får svårare att röra sig. Tanken med det här exo-skeletten är snarare att de ska öka rörligheten. Det forskas en hel del idag om just exo-skelett så filmen är inte så mycket fiction när det gäller den delen.

edge of tomorrow

Vad som fungerar mycket bättre är skådespelarna. Cruise får sällskap av Emily Blunt, som är filmens starka kvinnliga huvudkaraktär. Hon överglänser Cruise direkt och det i sig är uppfriskande, här har vi en kvinnlig soldat som skjuter, hugger och biter sig igenom allt motstånd.

Tom Cruise och Emily Blunt tillsammans gör att man glömmer det lite nödiga, klumpiga rörelserna i striderna. Istället tas vi med på en filmberättelse som det var länge sedan vi fick se. Specialeffekterna är förstås på topp, men jag har fortfarande svårt för 3D. Men, bortsett från min aversion mot 3D är det här en grym film.

 

Fler Filmspanare som har recenserat Edge of Tomorrow:

Rörliga bilder och tryckta ord

Fiffis filmtajm

Jojjenito