Recension: Djungelsafari (2015)

När djuren i djungeln bestämmer sig för att kräva svar på varför människan har blivit det farligaste djuret får vi följa med på en socialrealistisk resa. Djungelsafari handlar om fem djur som ger sig av till Delhi för att kräva ett svar och lyfta upp frågan om människan verkligen tror att hon kan existera utan djungeln.

Till att börja med; jag fullkomligt älskar att det kommer animerade barnfilmer från andra delar av världen än USA och att de här filmerna faktiskt är mer än sevärda. Vi ska dock komma ihåg att kulturen i fjärran östern är annorlunda än vad vi är vana vid och det är inte självklart att vi synen på världen är densamma. Däremot är det väldigt mycket moral i den här filmen och Djungelsafari är en så kallad socialrealistisk film som försöker lära barnen vad som är rätt och fel.

Vilket förstås är bra. Men, här i väst är det ingen som egentligen tvivlar kring de här frågorna. Vi vet allt det där, men i många fall verkar vi strunta i att vår miljöpåverkan ytterst leder till vår undergång. Vi behöver inte höra det en gång till, och särskilt inte från djur som är oerhört överdrivna i sin moralpredikan.

Och mitt i allt dyker förstås sjungandet upp, som i vilken Bollywood-film som helst. Det är dock rätt okej låtar som fungerar, men ibland blir det lite väl mycket sjungande. Men budskapet i låtarna såväl som resten av filmen är nyttiga och helt rätt. Animeringarna är lika bra som i vilken Pixar/Disney-film som helst, även om de från tid till annan lider av lite väl mycket släp i utkanten av synfältet.

Jag ser filmen som vuxen, men det här är en film för barn och upplägget är trots allt väldigt pedagogiskt. Djungelsafari skulle dock ha kunnat ha lite fler skämt som riktat sig mot vuxna, vilket väldigt många animerade filmer har haft de senaste åren. Den socialrealistiska sidan av filmen är ständigt närvarande, vilket också blir lite tjatigt. Det finns inte heller någon stark skurk i filmen, bortsett från den mänskliga rasen som bara verkar vilja skövla.

Till sist måste jag ändå säga att det är en sevärd film för barn och kanske lite mindre sevärd för vuxna. Så vill du ha en något annorlunda film och samtidigt sedelärande berättelse så är Djungelsafari en film för dig. Eller kanske mest dina barn.