Recension: Citizen Schein (2017)

Alla som gillar film borde se Citizen Schein. För alla andra är det förmodligen en film som lätt kan förbises, och ändå är Citizen Schein en rejäl bit svensk kulturhistoria. 

Harry Schein föddes i Wien 1924, fick ensam komma till Sverige 1939 tack vare att hans mamma var förutseende nog och i Sverige satte han målen att dels bli miljonär och dels gifta sig med Sveriges vackraste kvinna. Citizen Schein är filmen som berättar om han lyckades.

Det första målet kan man nog säga att han lyckades väldigt väl med. Han utbildade sig till kemiingenjör, fick ett patent på en teknik som gjorde honom mer eller mindre ekonomiskt oberoende. Kanske var det därför han ägnade så mycket tid åt film. Schein grundade Svenska Filminstitutet och ägnade sedan en stor del av sitt liv åt film.

Citizen Schein

Citizen Schein är en dokumentär som berättar historien om Harry Schein, dels genom arkivmaterial men också genom helt nya intervjuer som ger en intressant inblick i både svensk historia såväl som svensk filmhistoria. Undertecknad har med handen på hjärtat helt missat Schein och hur han på gott och ont påverkat den svenska filmindustrin. Han var socialdemokrat, nära vän med Palme och naturligtvis påverkade det hans syn på både TV och film. Bland annat tyckte han att kabel-TV var av ondo, vilket man förstås kan diskutera. Han gav sig också in i vilken debatt som helst och hans syn på Ingmar Bergman påverkade förstås omvärldens syn på Schein.

Hans andra mål… tja, se filmen och se vad ni tror. Det är en intressant dokumentär, väl sammansatt och för den som gillar film finns det mycket att upptäcka. Problemet är att man måste verkligen gilla film för att fullt ut uppskatta den här filmen.

Fakta Citizen Schein

Recenserad på: DVD
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 16:9 Widescreen, Anamorfisk
Språk: Svenska
Längd (min): 99
Text: Svenska
Releasedatum: 2017-09-04
Regissör: Jannike Åhlun, Kersti Grunditz Brennan, Maud Nycander