Recension: American Honey (2016)

American Honey är visserligen en film med en del honung, men också mängder av tonårsångest och ångest i största allmänhet. Ändå är det en väldigt intressant film som har många poänger. 

Inte minst filmstilen går hem hos mig. Många närbilder, långsamma scener, gult ljus. Det är lätt att känna närvaron i American Honey, precis som det är lätt att känna både motvilja och sympati för huvudpersonen Star (Sasha Lane). American Honey börjar med att vi får se hur Star tillsammans med två små barn letar mat i en container. Scenen är gripande tragisk och det är förstås ingen avundsvärd situation som Star befinner sig i. Vi får inte reda på allt kring hennes bakgrund, men det man som tittare får se räcker. Stället hon bor på tillsammans med en fylltratt som inte klarar av att ta hand om vare sig själv eller barnen är en ångestfylld misär.

Men när hon får syn på Jake (Shia LaBeouf) ser hon sin chans att förändra sitt liv. Hon lämnar allt och följer med honom för att försöka tjäna pengar i en obskyr affärsmodell, som Jake plöjer vidare med tillsammans med en hög ungdomar. Fester och halvkriminella försäljningar blandas med en annan version av samma misär som Star redan upplevt under sin uppväxt. Mitt i allt pågår hennes frigörelse, och det är den bästa delen med American Honey. Att som ung utan några som helst positiva förutsättningar ändå klara av att ta sig ur ett elände är både spännande och intressant att få se.

american honey

Samtidigt är det lite för mycket ångest i den här filmen. Livet är skit för många och även om det i grund och botten är en kärlekshistoria så lyckas inte American Honey få mig att gilla karaktärerna runt omkring Star. De flesta är rätt omöjliga att tycka om och American Honey är en timme för lång. Det blir bara för mycket, hur intressant det än är.

Fakta American Honey

Recenserad på: Blu-ray
Ljud
: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: HD 1080p
Språk: Engelska
Längd (min): 163
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2017-04-24
Regissör: Andrea Arnold
Åldersgräns: 11 år