Recension: A Street Cat named Bob (2016)

Hur en katt kan hjälpa en missbrukare är temat för A Street Cat Named Bob, och det är utan tvekan en tacksamt tema. 

Att djur kan hjälpa och hela är ingen hemlighet. Det har bland annat visat sig på både sjukhus och äldrevårdshem att sällskapsdjur har positiv inverkan på de patienter eller vårdtagare som befinner sig där. James Bowen (Luke Treadaway), som bor på gatorna i London, är djur ingenting han funderar på. Han försöker överleva i en väldigt kall värld. Han går på metadon för att försöka hålla sitt drogmissbruk i schack, samtidigt som han försöker hitta tillbaka till livet.

A Street Cat Named Bob är baserad på boken med samma namn, av James Bowen som berättar en självupplevd historia om hur han träffade katten Bob. I filmen får vi följa James liv, genom Luke Treadaways skådespelande, och mycket riktigt stöter han snart på Bob efter att ha fått en lägenhet genom socialassistenten Val (Joanne Froggatt). Bob spelas av sig själv, men med en hel del standins i form av katterna Oscar, Booker, Jafffa, Leo, Ricki och Trayce.

A Street Cat Named Bob

Livet som missbrukare är förstås sällan lätt och någon sympati från omgivningen finns inte. Men Luke Treadaway gör ett bra jobb med att väcka sympati för James och hans situation. Han har ingenting, men försöker ändå kämpa med sin gitarr och sång. Vilket inte ger särskilt mycket pengar och drogerna lockar förstås när allt går emot honom. Att leva på gatorna är ingen dans på rosor så att säga.

MER INFO: Se en intervju med James Bowen

Just den delen, att få en inblick i livet från den andra sidan, är en av de största behållningarna med A Street Cat Named Bob. En annan är katten Bob i sig, som med god hjälp av sina standins gör ett väldigt bra jobb. Jag har själv katter och vet hur egensinniga katter är, att få våra katter att spela med i en film skulle krävas väldigt mycket tålamod. Men det är roligt att se hur Treadaway och Bob samspelar, hur katten får honom att vilja ta sig ur sitt liv. Det hjälper helt enkelt att ha någon att ta hand om.

Med andra ord är A Street Cat Named Bob en riktigt bra feelgood-film som lämnar både värme och eftertanke. Och en vilja att inte döma folk bara för att de bor på gatan.

Fakta A Street Cat Named Bob

REKLAM. Köp A Street Cat Named Bob på CDON. Klicka på bilden så kommer du direkt till CDON.

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: HD 1080p, Widescreen (2.39:1)
Språk: Engelska
Längd (min): 103
Text: Danska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2017-05-29
Regissör: Roger Spottiswoode
Åldersgräns: 11 år