Privatlån där du slipper göra jobbet

REKLAM. Alla behöver vi extrapengar någon gång, och ibland kan det enda sättet vara ett privatlån – eller blancolån som det också kallas. Det kanske är en ny gitarr eller en ny bil som lockar, men sparpengarna räcker inte. Det allra bästa är förstås att spara ihop pengarna först, men det är inte alltid vare sig möjligt eller önskvärt. Många använder privatlån för att samla skulder, vilket kan vara en väldigt bra idé om du har många olika skulder med hög ränta. Det kan i själva verket vara första steget till att bli helt skuldfri.

Ska du ta ett privatlån så bör du också försäkra dig om att du har möjlighet att betala tillbaka, även om det är under lång tid. Se också till att få en bra överblick över lånet. Den totala kostnaden är förstås inte bara det belopp du lånar, utan också summan av återbetalningen och räntorna, samt eventuella avgifter. Just avgifterna är extra bra att ha koll på, då de kan skilja sig mellan olika aktörer. I Sverige finns det idag väldigt många aktörer som lånar ut pengar och det kan vara svårt att jämföra.

En annan bra sak att tänka på är om det är rörlig eller fast ränta under tiden. En rörlig ränta kan ändras och även om räntorna har varit låga under lång tid finns det tecken på att räntan inom de  närmaste åren kommer att börja stiga. Fast ränta är dock oftast lite högre, eftersom de som lånar ut måste gardera sig för räntesvängningar.

Finns det möjlighet att teckna ett så kallat annuitetslån så borde du överväga det, då det oftast går fortare att betala tillbaka även om summan förblir likadan varje månad. Utan annuitetslån skulle summan du betalar varje månad minska eftersom det blir ett mindre belopp att betala ränta på. Men med annuitetslån ökar amorteringen i takt med att räntan blir lägre.

Tycker du att det är svårt att jämföra privatlån och behöver hjälp kan du med fördel ta en titt på Consector, som jämför räntor mellan olika banker. Consector jämför hela 20 olika institut och du kan ansöka direkt på deras hemsida.