Platserna i John Romeos värld – Älvsborgsbron

John Romeo är kriminalkommissarie i ett annorlunda Göteborg, men det är väldigt likt verklighetens Göteborg. Här börjar vi en serie inlägg om platserna i John Romeos värld och först ut är Älvsborgsbron. 

Arbetet med Älvsborgsbron startade 1963, som en följd av att Götaälvbron inte kunde ta mer trafik. 1966 var den klar och Göteborg fick ännu en förbindelse över Göta Älv. På fastlandssidan sträcker sig Älvsborgsbron från Rödastensmotet vid Sandarna till Ivarsbergsmotet nära Färjestaden på Hisingen i norr. Ett tag var det dock inte alls säkert att bron skulle få heta Älvsborgsbron, utan det fanns de som ville att bron skulle heta Västerbron.

Till slut vann dock Älvsborgsbron som namn och det är en rejäl hängbro. Bron är 900 meter lång och har hela 417 meters spännvidd. I vardera riktning finns tre filer och den fria brobredden är 28 meter. Bron har en segelfri höjd på 45 meter, åtminstone i mitten.

I John Romeos värld är det vid Älvsborgsbrons södra fäste som en av de viktigaste händelserna i Konstnären utspelas. I skuggan av den stora bron utspelas en händelse som har en central betydelse för hur handlingen utvecklas.