När går världen åt he…..e?

Det finns några absoluta sanningar här i världen. Som att framtiden kommer att vara annorlunda än nutiden och att dåtiden var annorlunda mot både nu- och framtiden. Allt förändras och förhoppningsvis blir det till det bättre. Men när går världen åt pipan? 

Den uppmärksamme noterar förstås att jag använder mig av *när* och inte om. Det beror på ytterligare en grundläggande sanning. Vår sol kommer att brinna ut en dag och då är det slut med livet på jorden. Vilket är varför bland annat Elon Musk jobbar hårt på att få ut mänskligheten i universum. På lång sikt är det vår enda chans att överleva.

De mer pessimistiska siarna tror att världen kommer att gå åt helvete betydligt tidigare än Musk hinner sätta folk på mars. Hotet från konstgjord intelligens, som både Musk och Stephen Hawking har varnat för, kan utan tvekan ta död på hela mänskligheten. Vår benägenhet att agera med känslor snarare än logik är både vår välsignelse och vår förbannelse. Men med en och annan diktator som sitter på kärnvapen kan oförmågan att tänka rationellt snabbt ta död på hela mänskligheten. Som Albert Einstein sade om tredje världskriget; han visste inte vilka vapen det skulle utkämpas med, men det fjärde skulle utkämpas med pinnar och stenar.

[sgmb id=”1″]

Det finns också en del andra intressanta hot som kan förgöra oss, eller åtminstone göra tillvaron för gemene man betydligt svårare. En pandemi kan släcka stora delar av världen på veckor och en oförsiktig genforskning kan säkerligen göra oss alla till zombier. Världsekonomins ständiga krav på tillväxt gör att skuldsättningen ökar samtidigt som miljöförstöringen inte hejdas. Miljörörelsen i Sverige fokuserar på helt fel saker. Det spelar inte längre någon roll vad vi försöker med för åtgärder i Sverige, det handlar om att få giganterna USA, Kina, Indien, Pakistan med öka takten ordentligt vad det gäller miljöarbetet.

Och jag tror ärligt talat att miljön är vårt allra största problem. Det är dessutom bråttom och downshifting är vad vi alla borde ägna oss åt.

Men, solen kommer att lysa i fyra-fem miljarder år till och kan vi bara skärpa oss vad det gäller miljön tror jag att vi kan komma åt de andra problemen.