Lönar sig storpack?

Jag har inte någon som helst vetenskaplig undersökning bakom mig vad det gäller det här inlägget, men jag har några funderingar angående storpack. 

Till att börja med brukar storpack alltid vara billigare än mindre förpackningar. En liter tvål är billigare än en halv liter, sett till volym. 750 gram flingor kostar mindre än 500 gram, åtminstone om man ser till kostnaden per gram.

Vad det gäller flingor så kanske det blir billigare, förutsatt att vi som köper inte äter dubbelt så mycket flingor bara för att vi råkar ha mycket mer flingor hemma. Men vad det gäller tvål, rengöringsmedel, fönsterputs, tändvätska, you name it, så är förpackningarna oftast designade så att det är lätt att spendera mer av råvaran. Tvål är det bästa exemplet. En tvålpump med flytande tvål är betydligt större i storförpackningsfallet, och mindre i den mindre förpackningen. Det gör att när man pumpar fram tvål kommer det ut mer tvål från storförpackningen är den lilla förpackningen. Och konsumerar man mer tvål blir det inte billigare, bara en större upplevelse. Om man nu ser saken på det sättet.

Den som verkligen vill jobba med storpack ser till att granska förpackningen lika mycket som priset. Några storpack är enkla att syna och en del utgör inte ens något problem. 1,5 kilo havregryn kommer i samma sorts förpackning som 1 kilo, vilket gör att för den som bara använder en deciliter varje gång utgör storpacket inte något problem.