Julhandeln fortsätter slå rekord

Som vanligt ökar julhandeln och i år beräknas den nå hissnande 78 miljarder. Men jag har inte lyckats komma på hur många som handlar med pengar de inte har. 

Det bästa råd någon kan få vad det gäller ekonomi är att ha pengarna innan du handlar för dem. Eller egentligen är det bästa att inte handla om du inte måste. Men vill man handla julklappar så ska man inte göra det med ett kreditkort. Det betyder bara att utgiften skjuts upp och en framtida intäkt blir mindre.

Egentligen är jag helt övertygad om att väldigt många människor skulle uppskatta hemmagjorda julklappar. Ett paket med chokladdoppade, marsipanfyllda dadlar, eller varför inte hemmagjord snaps? Kanske en halsduk virkad under otaliga kvällar? Det är betydligt billigare än att köpa senaste smarta mobilen eller en 4K-TV.

Fast samtidigt är jag inte bättre än att jag gärna vill ha paket. Stora, tunga och hårda som stenar. Vilket ibland resulterar i att jag faktiskt får en sten. Eller en vedklabbe.

Sedan tror jag att många byter julklappar av ren slentrian. De flesta vuxna människor kan själva spara ihop till och köpa det de vill ha. Då får man ju det man vill ha. Jag vill inte vara tråkig, men jag tycker att julen ibland går till överdrift vad det gäller hur många julklappar som köps i julhandeln. Visserligen tycker jag att konsumtion är bra för samhället, men vare sig miljön eller mångas plånböcker mår bra av alltför stora, dyra julklappar.

Ägna er åt att ge varandra det bästa ni kan ge istället.

Tid.

Det är nämligen samma sak som att ge pengar, bara mer värdefullt.