Investera i en cykel och spara pengar

Alla som vill ta sig ur ekorrhjulet eller förbättra sin ekonomi har en stor utmaning. Det handlar om att vara ärlig mot sig själv. Vad är du beredd att uppoffra för att komma i mål? 

Som jag tidigare skrivit om många gånger är det lätt att drömma och tänka, men betydligt svårare att handla. Vi människor har utan tvekan väldigt lätt att bara se kortsiktigt på våra mål. Om vi inte får en omedelbar belöning tenderar vi att inte se vinsten med att förändra ett beteende.

Det gäller i allra högsta grad bekvämligheter. Om du kör bil idag är du med all sannolikhet väldigt väl medveten om att det inte är bra för din ekonomi och således någonting som motarbetar din längtan efter att bli fri, eller förbättra din ekonomi. Om du istället bestämde dig för att investera i en cykel kan du spara pengar, men också förbättra din hälsa. En bra cykel får du för 5 – 10 000 SEK och om du sköter den kan du ha den i många mil. Den kostar dessutom mycket lite per mil i ren drift, för att inte säga ingenting.

Jämför du med en bil, även en billig bränslesnål bil, är vinsten med att investera i en cykel flera hundra procent. Bilen kostar dessutom i bränsle, service, underhåll, däck, med mera – och en värdeminskning som första året överstiger vad din cykel kostar med råge.

Det finns förstås perioder på året, särskilt i vårt land, då cykeln inte är ett tillräckligt lockande alternativ och inte ens den mest välgrundade motivering kan få dig att cykla. Då är kollektivtrafik ett alternativ och även om du skulle åka kollektivt halva året och cykla andra halvan är det en betydligt bättre deal än att köpa och äga en bil.

Likväl kommer du tillbaka till din egen motivation. Är du tillräckligt motiverad för att investera i en cykel och ta det jobbigare alternativet?

OBS: Jag vet att det inte alltid är praktiskt möjligt att ersätta bilen med cykel och det här är inte en artikel som vill skapa dåligt samvete för alla som måste ta bilen av olika anledningar. Hämtning och lämning av barn är ett sådant område som kan vara väldigt svårt att göra på cykel, särskilt om man bor utanför stan.