Hyra eller köpa?

I Veckans Affärer tipsar miljonären, som också arbetar som finansiell rådgivare, David Bach om ett av de viktigaste valen du kan göra i livet om du vill ha en bra ekonomi. Det handlar om huruvida du ska hyra din bostad eller om du ska köpa den. Money Cowboy har en väldigt stark övertygelse, och här får du några riktigt starka argument som hjälper dig ta ett bra beslut i livet. 

Det är visserligen ingen tvekan om att det behövs hyresrätter i vårt kära land, men privatekonomiskt är det en förlust att hyra. Det spelar egentligen ingen roll vad du hyr, om det så handlar om att du hyr dina skidor till skidsemestern eller en hyresrätt… Hur du än gör betalar du någon annan för att du inte har haft ett tillräckligt kapital för att kunna köpa det du egentligen behöver nyttja.

Ibland är det befogat. Om du ska till fjällen en enda gång på tio år finns det ingen anledning att köpa en komplett skidutrustning för 10 000 om du kan hyra en likvärdig utrustning för 1 000. Men om du åker varje år i tio år kommer du att ha betalat kostnaden för att köpa samma utrustning, som med all sannolikhet håller i femton år. Min snowboard, som köptes 2004, håller mer än väl än idag, mer än 12 år senare. Dessutom har priset för att hyra ökat under åren och inköpet av brädan 2004 låg på runt 4 000 SEK, ett pris som idag är väldigt billigt för ett komplett snowboardpaket.

Samma sak gäller givetvis ditt boende. Om du i tio år betalar 10 000 per månad för att hyra en lägenhet på tre rum och kök har du efter tio år betalat 1,2 miljoner – men om du flyttar har du ingenting kvar. Har du istället lånat 2,5 MSEK till samma bostad och betalat ränta + amortering på 10 000 SEK (ränta 3% = 6 250, amortering = 3 750) har du efter tio år betalat samma summa netto, men du har kvar en bostad som med all sannolikhet är värd mer än 2,5 MSEK – men du har minskat din skuld med 450 000.

Så den riktigt stora frågan är, ska du betala till dig själv eller till någon annan? Om du hyr betalar du till någon annan och kortsiktigt kan det förstås vara en bra och enkel lösning, men långsiktigt är det ingen bra idé. Vill du ha en bra ekonomi när du är 40+ ska du ha köpt din bostad så tidigt som möjligt i livet, precis som den här artikeln vill försöka få oss att förstå.

Naturligtvis är det svårt att spara ihop ett startkapital som räcker till den första bostaden, eftersom banken inte vill låna dig 100% av vad det kostar att köpa din första bostad – men börja direkt. Slösa inte bort allt du tjänar utan spara målmedvetet så kan du köpa din bostad istället för att hyra.

Vilket är en väldigt god idé.