Har du ett jobb i framtiden?

Om framtiden kan vi bara veta att vi ingenting vet om framtiden, men mycket pekar på att det kommer att bli färre arbetstillfällen framöver. Åtminstone om man får tro forskarna. 

I en färsk artikel på Veckans Affärer spekuleras det i den här frågan, och forskare på välrenommerade Oxford Institut tror att upp till 47 procent av alla arbeten kommer att försvinna. Det här är ett ämne jag skrivit om tidigare och som jag brinner för. Inte minst för att det är oerhört intressant, men också för att det är skrämmande och lockande på samma gång.

Svensken Carl Benedikt Frey berättar i nämnda artikel om hur man kan klara sig i framtiden, och hans råd tycker jag är väldigt pragmatiskt och lätt att ta till sig. Skaffa dig förmågor eller färdigheter som robotarna inte kan ersätta – då har du lättare att få ett jobb i framtiden.

En annan sak det diskuteras i artikeln är att automatiseringen och AI/robotar inte leder till massarbetslöshet, utan istället flyttas många medelinkomstjobb till låginkomstjobb. Vilket är en intressant utveckling i sig – och skrämmande. Det jag ser som mest problematiskt med den här utvecklingen är att klyftor kommer att öka – garanterat. Jag tror inte vi kommer att få se medborgarlöner, eftersom den mänskliga naturen genom sin förmåga att försöka hitta enkla vägar gör det omöjligt. Vem kommer att vilja arbeta om det inte behövs för att överleva?

jobb

Jobb är inte och har aldrig varit någon mänsklig rättighet, men det kanske det borde vara? Fast då borde det också vara en mänsklig skyldighet, någonting som dagens regering inte verkar inse. Alla måste bidra i ett samhälle och det går inte att skapa ett samhälle där människor kan få en massa förmåner utan att ge någon motprestation. Där är ett jobb ett sätt att bidra. Ett annat sätt är att ge tusan i att förstöra.

För övrigt anser jag att sossarna återigen tappat all trovärdighet när Mona Sahlin, som hävdade att det är sexigt att betala skatt, nyligen dömts för skattebrott. Sossepolitiken blir inte tydligare än så. Alla andra ska betala skatt, men inte ”jag”.