Grillbaronens mästerliga fläskytterfilé

En fläskytterfilé ses kanske inte som det bästa man kan grilla, men faktum är att en fläskytterfilé kan vara fantastiskt bra. Här ger vi dig nyckeln till hur du lyckas få en fläskytterfilé att smaka bättre än en fläskfilé eller till och med oxfilé. 

Till att börja med behöver du bra råvaror. En rejäl bit fläskytterfilé som gärna fått en chans att möras, antingen genom vakuum eller marinad. Oavsett vad du får tag i så se till att fläskytterfilén är rumstempererad innan du börjar grilla.

Givetvis är det indirekt grillning som gäller, men ge filén lite färg och grillmönster genom direkt grillning 30-45 sek per sida direkt över glöden:

Därefter är det dags för indirekt grillning 20-40 minuter beroende på fläskytterfiléns storlek och den temperatur du uppnår.

Det viktigast för att lyckas är dock att du har en bra glaze. Ju tjockare desto bättre och använd rikliga mängder. Pensla på ordentligt och stäng locket mellan varje lager.

Gör du rätt kommer du att ha en fläskytterfilé som har en karamelliserad yta, och en väldigt saftig kärna. Plocka inte av filén för tidigt, låt den hellre ligga kvar när du stängt ventilerna för att nå rätt temperatur.