Fyra sorters tomater

Tomat är gott att grilla bara som den är, delad i halvor. Men det finns många bra sätt du kan smaksätta en tomat på och här får du hela fyra recept på grillade tomater. 
Till att börja med är tomat en av de grönsaker som tjänar på att hettas upp vad det gäller näringsvärde, eller rättare sagt nyttighetsfaktorn. Lykopen är en antioxidant som ökar, eller blir mer tillgänglig, när tomaten hettas upp. Vilket tydligen ska vara nyttigt.
Hur det än är med nyttigheten blir tomaten i alla fall väldigt mycket godare om den grillas, särskilt med följande kryddor. För samtliga recept gäller att du halverar två tomater och kryddar med de ingredienser som står under varje rubrik:
Varulvstomater
Skala fyra stora vitlöksklyftor. Pressa i en liten skål, blanda med en matsked olivolja och färsk persilja. Fördela jämnt över tomaterna och salta lagom. Peppra en smula och grilla.
Ost- och oreganotomat
Strö valfri riven ost över tomaterna. Strö rikligt med oregano över. Salta, gärna med havssalt, och peppra lagom.
Chilitomater
Finhacka valfri chili, 1 st, och blanda med en matsked olivolja. Fördela på tomaterna och grilla på indirekt värme 5-10 minuter. Klicka en liten klick creme fraiche över och peppra. Grilla ett kort tag till indirekt.
Peppartomat
Salta tomaterna med havssalt. Peppra ordentligt med svartpeppar, krossad grönpeppar och strö en smula socker över.