Fredagsgrill och konsten att grilla kamben

Idag blev det kamben, tyska ostkorvar, majskolv, bakpotatis och paprika. Allt tillagas förstås på grillen och svårast av allt är förmodligen kambenen. Men misströsta icke, Grillbaronen lär dig hur du ska lyckas med det bästa kött med ben som finns. 

Kamben är små tjocka revben från gris och kan tillagas på många sätt. Det finns de som förkokar innan kambenen läggs på grillen, vilket en Grillbaron kan tycka är lite fusk, även om det självklart fungerar. Men om du följer de här enkla råden behöver du inte förkoka.

Till att börja med behöver du egentligen inte marinera kambenen. Tack vare att de är väl insprängda med fett, som kommer att droppa ner på glöden och ge en rökarom, klarar du dig väl med att bara salta och peppra. Glöm inte att lägga fram kambenen i god tid innan du ska grilla, så att de är rumstempererade när du börjar.

Förbered grillen genom att ha en ordentlig yta utan kol/briketter direkt under, så att du kan grilla indirekt. Tänd grillen och vänta tills bädden är grå. Ge sedan kambenen en fin grillyta genom att grilla dem direkt över glöd, cirka 30 sekunder per sida eller till dess att du ser att ytan är bra. Det kan du se genom att köttet tagit färg och att det puttrar lite grand i fettet.

Flytta sedan direkt till den indirekta ytan och stäng alla ventiler. Låt grillen komma ner i temperatur, vänta gärna fem minuter innan du försiktigt öppnar ventilerna. Grilla vidare på låg temperatur under 20-30 minuter. Använd glaze om du vill, eller ännu bättre – dränk kambenen när de är klara i din favoritsås.

Kamben, precis som allt kött från gris, ska vara genomgrillat och nå en temperatur på 70-75 grader, men låt helst inte temperaturen gå över 75.

Servera gärna med majskolv och grillade grönsaker.

kamben3